1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биологично палмово масло от Гана

Биологично палмово масло от Гана

Немски производител на сапуни подпомага производителите на масло

В Гана палмовото масло е основна част от Програмата за развитие на агробизнеса. Търсенето на палмово масло нараства не само в хранително-вкусовия сектор, но също така и в промишлеността, където се използва, например, за производство на почистващи препарати. Правителството ще инвестира в отглеждане на по-устойчиви и, преди всичко, високодобивни палми, и ще насърчава използването на нови семена сред дребните фермери.

Независимо от тези усилия, палмовото масло на Гана често не отговаря на международните стандарти за качество на храните и козметика. Традиционното отглеждане и обработка в малки домакинства възпрепятства намаляване на разходите, оставяйки Гана в състояние да не може да се конкурира ценово на световния пазар. Разрастващият се пазар на биологични продукти и справедливата търговия предлагат добра възможност тук. Въпреки това, без подкрепата на международни купувачи, фермерите от Гана не са в състояние да преминат към биологично отглеждане или производство на необходимите количества,  да не говорим за финансиране на разходите за сертифициране в съответствие с международните стандарти.

Д-р Броннер от сапуни Magic е точно такъв купувач. Дружеството от немски произход преминава на биологично сертифицирани суровини през 2003 година. През 2006 г. управляващото дружество решава да купува само суровини, които са били произведени в съответствие с критериите за справедлива търговия. През 2007 г. д-р Броннер поставя начало на партньорство, за да помогнат на дребните производители в Гана да преминат към биологично отглеждане и по този начин да поставят основата за сертифициране на палмовото масло. Към това партньорство по-късно се присъединява и неправителствената организация Fearless Planet, която помага на жените от развиващите се страни да произвеждат и търгуват със собствени стоки.

Палмовото масло се добива от плода на палмата от вида Elaeis guineensis, която се среща в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия. Неговото естествено състояние е полутвърдо. Твърдото му състояние се нарича палмов стеарин, а течното – палмово олио (олеин). Палмовото масло се използва за производство на маргарин, за приготвяне на захарни изделия, хляб и хлебни изделия, сладолед, сухи и консервирани супи и т.н. Палмовото олио се използва за пържене, за овкусяване на салати и като добавка към други растителни масла за обогатяване на хранителните им качества и понижаване на цената им. Полезните качества на палмовото масло се дължат на високото съдържание на коензим Q10, бета-каротин, витамините А и Е. Според някои изследвания понижава “лошия” и повишава “добрия” холестерол в кръвта. Предпазва от сърдечносъдови заболявания. Укрепва имунната система. Засилва мозъчната активност. Дори има антиканцерогенен ефект.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.