1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биопроизводители: Администрацията е длъжна да консултира бизнеса по начин, различен от досегашния

Биопроизводители: Администрацията е длъжна да консултира бизнеса по начин, различен от досегашния

Страната ни е усвоила едва 10% от заложените 800 млн. лв. за агроекология

След 2014 г. земеделските производители, които се занимават с агроекология, ще получават значително по-големи субсидии от предоставените им през първия програмен период от 2007 до 2014 г. Това съобщи експертът от министерството на земеделието Александър Атанасов на семинар за усвояването на агроекологичните средства от програмата за селските райони, където на този етап се отчита най-слабо изпълнение.

Ако за конвенционално земеделие след 2014 г. се предвиждат базови плащания за декар обработваема площ плюс още 30% за „екологични практики“, които ще бъдат задължителни за всички фермери, стопаните, които сега развиват агроекология или биоземеделие, ще разчитат и на допълнителни компенсаторни плащания, значително по-големи от сегашните.

Преобладаващата част от биопроизводителите обаче предупреждават, че за да може България да усвои новите средства от европейските фондове, е важно администрацията коренно да промени правилата за работа с бизнеса, довели до невъобразими бюрократични пречки по прилагане на агроекологичните практики.

Отдавна се знае, че от заложените 800 млн. лв. за агроекология, които страната ни има право да използва в периода от 2007 г. до 2014 г., досега не са усвоени и 10%, а тази статистика е катастрофална и говори зле и за бизнеса, и за администрацията, коментира за Investor.bg Ели Илиева, сертифициран биопроизводител, чиято компания е фалирала през миналата година, след като поради чиновнически грешки и нормативен хаос неправомерно е била санкционирана и не е получавала субсидии за отглежданите култури.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.