1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Близо 80% от хранителните продукти в Германия са плод на ГМО

Близо 80% от хранителните продукти в Германия са плод на ГМО

Повечето животни в Германия са хранени със соеви фуражи от САЩ, Бразилия и Аржентина, в които се използват ГМО растения

Голяма част от германците са против това да се хранят с генномодифицирани храни, известни като ГМО. Проблемът обаче е, че повечето храни, които се продават в германските магазини съдържат подобни ГМ добавки, като по закон те не се отбелязват на етикета като такива. Факт е, че хранителната индустрия просто вече не може без тези храни, след като и животните, които се отглеждат във ФРГ, вече отдавна ядат ГМ фураж, пише segabg.com.

Голяма буква G трябва да се вижда на пакетите с храни, които са плод на тези производства, настоява германският депутат Кристел Хапах-Казан от свободните демократи, които в момента са част от управляващата коалиция с християндемократите на канцлера Ангела Меркел. "Това би било едно честно решение на въпроса, защото в момента на практика потребителите биват лъгани по този въпрос", допълва депутатката. "Сегашните регулации са просто глупост", допълва Клаус-Дитер Яни, председател на икономическата организация "Зелена генна техника" (Grune Gentechnik). Двамата са убедени, че сегашните задължения за уведомяване в кои храни има генни мутанти в Европа са просто една илюзия, че на Стария континент не се предлагат подобни продукти. "Още през 90-те години на миналия век установихме с помощта на федералния Институт за изследване на продуктите и храните, че около 60% от тях са произведени с помощта на генните технологии", казва Яни.

"Днес тази цифра е вече 80%", отбелязва той. В миналото ставаше дума предимно за добавки, като яйцата, млякото и месото не бяха замесени в тези манипулации, какъвто е случаят сега. Едва няколко вида продукти са отбелязани, че съдържат ГМО, като олиото от соя и спагетите в азиатските магазини. Повечето животни в Германия от години биват хранени със соеви фуражи от САЩ, Бразилия и Аржентина, които в голямата си част използват геннопроменени растения. Не се отбелязват и храните, в които има добавки, овкусители или различни видове витамини, които са създадени от ГМО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.