1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Блокираха внос на ГМО царевица в Кения

Блокираха внос на ГМО царевица в Кения

Пратката съдържала четири сорта модифицирана царевица, три от които били разработени от американската корпорация "Монсанто"

Внос на 40 000 тона генетично модифицирана царевица беше възпрепятстван от екоактивисти в Кения, предаде Би Би Си. Природозащитниците блокирали пристанището в Момбаса поради опасения, че партидата от Южна Африка не е била достатъчно добре проверена и че може да доведе до замърсяване на местните почви с генно модифицирани организми (ГМО). " предаде dnevnik.bg.

Пратката съдържала четири сорта модифицирана царевица, три от които били разработени от американската корпорация "Монсанто". Представител на организация, опазваща биоразнообразието в Африка, твърдят, че кенийското правителство не е уведомило гражданите за решението да се внася модифицирана царевица. През тази година обаче основна част от износа на ГМО култури от Южна Африка, която е водещ производител на генно модифицирани храни на Черния континент, е предназначена за Кения, допълва "Ройтерс". Много африканци са подложени на натиск да отглеждат генно модифицирани зърнени култури, за да се борят с глада и недохранването. Засега обаче няколко страни като Замбия и Зимбабве са забранили официално вноса на ГМО продукти поради риска за здравето на хората и животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.