1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Ден на биологичното земеделие на "АГРА 2011"

Ден на биологичното земеделие на "АГРА 2011"

Биоземеделие, екотуризъм и дива природа съжителстват в проекта „Новото Тракийско Злато“

Вторият ден в рамките на "АГРА 2011" Висшето училище Земеделски колеж и Международен панаир – Пловдив, в сътрудничество с уважавани лектори, организатори на проявата, под почетното председателство на проф. д-р Георги Сенгалевич, проведоха Ден на биологичното земеделие. Залата, определена за събитието, беше препълнена от земеделски производители от цялата страна, дошли да посетят изложението, но и с определен интерес към биологичното производство, което осъществяват или имат намерение да започнат в различни региони на страната. Проф. д-р Стойчо Каров водеше дискусията и откри конференцията в рамките на Деня на биологичното земеделие с лекция по проблемите на биологичното плодопроизводство в България.

Новостите в нормативните изисквания за биологично производство в България и ЕС представи гл. ас. д-р Анна Карова, специалист по сертифициране на биологична земеделска продукция. Тя уточни, че контролът на биопродуктите се осъществява от сертифициращи фирми и потребителите на биохрани могат да бъдат сигурни в тяхната автентичност по номера, който присъства на всеки биопродукт, както и новото лого, което дава пълна гаранция за качествата на продукта.

Прилагането на система за осигуряване на качество на обучението в търговията на биопродукти – Еcoquality, e проект за трансфер на иновации по програмата Леонардо да Винчи, който се осъществява в България, в сътрудничество със съседките ни Турция, Гърция и Румъния. Неговата цел е да се повиши връзката между биопродукта и неговия търговец за по-кратък и ефективен път до потребителя, обясни в лекцията си доц. д-р Мариана Иванова от ВУ Земеделски колеж – Пловдив.

Партньорството на биоземеделие, екотуризъм и дива природа съжителстват в проекта „Новото Тракийско Злато“. Той беше представен в рамките на Деня на биологичното земеделие от доц. Д-р Владислав Попов от Агроекологичния център към Аграрния университет – Пловдив. Развитие и подпомагане на дейности, свързани с биологичното земеделие, естественото пашуване и екотуризма в региона на Източните Родопи, са основните цели на проекта. За осъществяването му български природозащитни организации са потърсили за помощ холандските фондации APK Natura и Avalon, с цел създаване на нов икономически модел, основан на съчетаване на свободното пътуване на животните (диви и одомашени) в естествена природна среда, развитие на биологично земеделие и алтернативни форми на туризъм.

Опит в обучението по биологично земеделие на деца в демонстрационна и учебна биоферма по норвежки проект с участието на фондация „Биоселена“ представи д-р Стоилко Апостолов от Биоселена – Карлово. Близо 2000 деца са преминали през учебната биоферма и интересът продължава. Проф. Мария Попова представи шипката като алтернативна култура за земеделието в рамките на конференцията по време на Деня на биоземеделието на втория ден на "АГРА 2011".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.