1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Депутати разгледаха доклад с редакционни поправки на промените в Закона за ГМО

Депутати разгледаха доклад с редакционни поправки на промените в Закона за ГМО

До 1 млн. лв. ще се наказва този, който освободи ГМО в околната среда, решиха депутатите

На 4 март  депутатите от Комисията по околната среда и водите в Народното събрание разглеждаха доклад с редакционни промени на гласувания на второ четене проект на закон за генетично модифицираните организми (ГМО), предаде Агенция „Фокус”. На заседанието присъства председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която пое лично ангажимент по отношение на законопроекта заради негативната реакция на неправителствените организации.

Причината за разглеждането на доклада е, че не е добре възпроизведена стенограмата от заседанието на комисията при второто гласуване на законопроекта. „Второто гласуване е преминало и е достатъчно само с този доклад, законът да влезе за разглежда в пленарна зала”, каза Цачева и допълни, че докладът се разглежда в комисия заради „духа на диалогичност” с неправителствените организации. Председателят на парламента заяви още твърдо, че не би било редно да се дава дума на представители на НПО за повече от една минута. „Дебати няма да има, има доклад, има стенограма на второ гласуване”, каза Цачева.

Депутатът от Коалиция за България Георги Божинов предложи заседанието да бъде закрито, но това предложение бе отхвърлено. Божинов поиска да има преразглеждане на „някои от нещата, които присъстват в доклада на комисията -става дума за членовете 79 и 80”. Не е необходимо да се крием от неправителствените организации, отвърна обаче Цачева.  Законопроектът, гласуван на второ четене, не е заведен в деловодството на Народното събрание.

Цецка Цачева и депутатът от Коалиция за България Георги Божинов се скараха по време на заседанието на Комисията по околна среда и водите, където се прецизира законопроектът за генетично модифицирани организми (ГМО). Спорът възникна заради това дали може да има площи за полеви научни опити с ГМО у нас при положение, че действа забраната за освобождаване на ГМО в НАТУРА 2000 и 30 км около защитената зона. Депутатите твърдо гласуваха чл. 80 в законопроекта, който гласи: „Министърът на околната среда и водите не издава разрешение за освобождаване в околната среда на ГМО в границите на защитените територии от Националната екологична мрежа по смисъла на закона, както и на отстояния по-малки от 30 км”.  Георги Божинов дори стана от мястото си и започна да обяснява на всички в залата, че ако един учен поиска да прави опити с някаква разработка на няколко декара в България, то за това няма забрана според текстовете на закона. Цецка Цачева обаче отговори, че това било „смешно” и даде за пример казаното вчера от председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, който обясни, че битката срещу ГМО е обречена на провал.

Налагането на предпазната клауза за генетично модифицираните организми (ГМО) се отнася само за разрешените в ЕС генетично модифицирани култури – картофите на „Амфлора” и царевицата MON180 на „Монсанто”, но не и за научни опити с традиционните български култури тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Това обясни Георги Божинов. Той поиска връщането на чл. 79 от законопроекта, който бе трансформиран в отделен параграф в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта, при уговорката, че ще бъде наложена предпазна клауза за освобождаването на ГМО на традиционните български култури. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обаче се противопостави и заяви, че втори път да се гласува чл. 79 е недопустимо. „Ако вчера пуснатият в ЕС картоф, някой поиска да го отглежда в България, ние имаме инструмент, с който да го спрем това е – предпазната. Но ако някой друг поиска да отглежда друг сорт, който не е разрешен в ЕС, ние не може да го спрем с тази предпазна клауза, бе хора”, обърна се Божинов към депутатите.

Предпазната клауза е само за пускане на пазара, т.е. могат да се правят опити с ГМО на традиционните култури, обясни още той. Цецка Цачева обаче твърдо заяви, че учените са удовлетворени от забраната за освобождаване в НАТУРА 2000 и в 30-километровата зона около нея. Така според нея няма да има такава територия в границите на България, която извън тези зони с периметър не повече от 10 км, да се постигне освобождаване за научни изследвания, това включва всякаква забрана извън лаборатории. Тя заяви още, че темата за ГМО е била предмет на дебати между председателя на Европарламента Йежи Бузек с премиера Бойко Борисов. „Вие какво искате сега, да обърнем обратно нещата, само защото от Европа идва друга тенденция? Но от там идват санкциите, г-н Божинов”, заяви Цачева.

От 300 000 до 1 млн. лв. ще се наказва този, който освободи ГМО в околната среда, решиха депутатите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.