1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Екологичните хранителни продукти са с по-висока хранителна стойност

Екологичните хранителни продукти са с по-висока хранителна стойност

В сравнение с конвенционално произведените хранителни продукти, екологичните имат по-високо съдържание на антиоксиданти и витамини

Най-мащабният досега проект за екологично земеделие, финансиран от Европейския съюз, потвърждава - екологичните хранителни продукти могат да окажат положителен ефект върху човешкото здраве. Съгласно потребителските очаквания те са висококачествени и сигурни. Две основни открития доведоха до този резултат - в сравнение с конвенционално произведените хранителни продукти, екологичните имат по-високо съдържание на вещества от хранително-физиологично значение като антиоксиданти и витамини.

Освен това съдържанието на нежеланите вещества като микотоксини, пестицидни остатъци и глюкоалкалоиди в млякото, както и в редица плодове, е по-ниско. Това се дължи на първо място на използваните екологични методи за управление на почвеното плодородие. Тези методи засилват съпротивителните сили на растенията и увеличават съдържанието на ценни вещества. Неизползването на химическо-синтетични минерални торове и пестициди подобрява допълнително състава на веществата в множество полеви култури.

Повече информация за изследването можете да намерите тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.