1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Екоорганизации осъществиха информационна кампания за вредата от ГМО в Пловдив

Екоорганизации осъществиха информационна кампания за вредата от ГМО в Пловдив

По време на акцията бяха раздавани брошури с разяснение за вредата от ГМО

Информационна кампания за вредата от генномодифицирани организми (ГМО) организираха на 31 януари от 13.00 часа пред Централна поща в Пловдив представители на „Зелени Балкани” и „Граждани за Рила” предаде Агенция „Фокус”. По време на акцията бяха раздавани брошури с разяснение за вредата от ГМО, а едновременно с това вървя и подписка в хартиен вариант срещу приемането на изменение и допълнение на Закона за ГМО, който съществува у нас от 2005 г. Подписка започна и в интернет, казаха еколозите.

Изменението и допълнението на Закона за ГМО е минало на първо четене в Народното събрание. В измененията се иска отмяна на буферните зони и да не се допуска навлизането и отглеждането на генномодифицирани растения у нас.

От асоциацията на пчеларите пък искат наказателна отговорност за хората, които засяват и отглеждат ГМО у нас като по този начин замърсяват околната среда. От бранша настояват за промени в Закона и допълнение на закона за ГМО: това деяние да бъде криминализирано, каза Илия Цонев, председател на Асоциацията на пчеларите. Те искат още отстояване на пет км на районите, засадени с ГМО от пчелините. Всички граждански организации настояват и за обществено обсъждане на тези промени.

Валя Божкова, магистър по овощарство в Института по овощарство в Пловдив счита, че ГМО причиняват алергии, дори ракови заболявания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.