1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Енергийна ефективност и кръгова икономика в малките семейни ферми

Енергийна ефективност и кръгова икономика в малките семейни ферми

Пестене на ресурси и разходи – опитът на две биостопанства

Фермери, експерти и аграрни журналисти посетиха две биостопанства у нас – в рамките на проект между фондация „Биоселена“ и най-старата неправителствена организация в Норвегия Норгес Вел.

Биофермата на Благовеста и Николай Василиеви, която се намира в живописните Източни Родопи, е пример за енергийна ефективност и кръгова икономика.

„Ние оползотворяваме всичко, което природата ни е дала - като започнем от сухата трева, която е ресурс, и стигнем до производството“, разказа Николай Василиев.

„От няколко отпадни продукта успяхме да направим телешки бульон, също така телешка лой, която е много качествен и здравословен продукт, както и бахур, в чиито съставки влизат продукти, които обикновено кланиците изхвърлят“, обясни Благовеста Василиева.

Енергийната ефективност е постигната благодарение на фотоволтаици, с които успяват наполовина да намалят сметките за ток. Сега се надяват, благодарение на проекта на фондация „Биоселена“, да инвестират в батерии, в които да съхраняват получената през деня енергия.

biostopanstwa

Второто стопанство, което беше посетено в рамките на българо-норвежкия проект, е биофермата на Мирослав Пешовски в село Лик, Ботевградско. Първоначално семейството отглеждало биопродукция само за собствени нужди и за близки приятели. През 2013-2014 г. стартирали с продажби по фермерски пазари.

Няколко години по-късно стопанството е пример за енергийна ефективност и кръгова икономика.

„Ние изобщо не сме вързани към електрическата мрежа. Имаме фотоволтаични панели за производство на електрическа енергия, заедно с акумулаторно стопанство“, разказа земеделецът.

За управителя на „Биоселена“ Стоилко Апостолов ползата от българо-норвежкия проект е безспорна. „Общо в проекта се включиха 60 компании – това са микропредприятия в сферата на храните, това са най-вече земеделски производители, които имат доставка до краен клиент и малки преработвателни предприятия, занаятчийски производители на хляб, тестени и сладкарски изделия и т.н. Идеята е да покажем, че и за малките производители има подходящи мерки, които наистина им спестяват пари, ресурси, повишават техния имидж.“

биостопанства

Българо-норвежкият проект ще приключи в края на март, следващата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.