1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Европейският орган за безопасност на храните започна обществено допитване относно ГМО

Европейският орган за безопасност на храните започна обществено допитване относно ГМО

Допитването ще продължи до 30 април 2010 г.

EFSA ( Европейски орган за безопасност на храните ) започна обществено допитване по отношение преоценката на ръководната роля на ГМО. Групата за екологична оценка на риска от генетично модифицирани растения. EFSA предоставя актуализирани насоки за оценка на въздействието на генетично модифицирани растения върху околната среда и проведе разговори със заинтересованите страни и държавите-членки като част от тази работа. Заедно с новите, засилени изисквания по отношение на създаване, събиране и анализ, настоящото ръководство също съдържа преработен раздел за оценка на възможните въздействия върху нецелеви организми. Документът е резултат от двугодишна работа и демонстрира отговорността на EFSA да устоява предната линия при последните разработки за оценяване на екологичните рискове от ГМ растениевъдство.

Общественото допитване ще продължи до 30 април 2010 г., в продължение на общо осем седмици. EFSA преразглеждат и актуализират специфични области, на които трябва да се обърне внимание при оценката на въздействието на ГМ растения върху околната среда . Те обхващат по-специално устойчивостта и инвазивността на ГМ растения, като се има предвид пренасяне на гени от растение на растение, вероятността и последствията от трансфер на гени от растение върху микроорганизми; потенциално развитие на резистентност в целевите вредители; въздействието на GM растения върху нецелеви организми, както и влиянието, което може да имат култивирането, управлението и техниките за събиране на реколтата, свързани с ГМ растения. Специално внимание беше отделено на други екологични процеси, които могат да бъдат засегнати от ГМ растения, както и за въздействието, което те могат да имат върху здравето на хората и животните.

Преразглеждането на ръководството беше предприето в отговор на искане от страна на Европейската Комисия. Като допълнение, EFSA предприе работа по нецелевите организми по своя собствена инициатива. Също така, бе организирана поредица от технически дискусии за обединяване на експерти от ГМО Групата, заинтересовани страни и технически експерти от държавите-членки, които да обменят мнения по научни въпроси и относно различни аспекти на документите. В края на публичните консултации, EFSA ще публикува доклад с обзор на получените коментари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.