1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Финалисти в категорията „Най-добър търговец на дребно“ на европейския биоконкурс

Финалисти в категорията „Най-добър търговец на дребно“ на европейския биоконкурс

Те са в Испания, Италия и Германия

Valle y Vega Cooperativa Agroecológica de Granada е агроекологична кооперация със седалище в Чуриана де ла Вега, Испания. Основната й дейност е местно производство и продажба на биологични храни чрез къси вериги на доставки. Тя се състои от 12 местни партньори, произвеждащи голямо разнообразие от биологични продукти, включително плодове, зеленчуци, печива, олио, сирена, млечни продукти и консервирани храни.

Партньорите са се обединили, за да сведат до минимум разходите за дистрибуция и да направят биологичните си продукти по-достъпни за обществеността. Те получават, съхраняват, обработват, опаковат, разпространяват и продават биологични продукти. Кооперативът търгува на местно ниво, за да трансформира територията социално и екологично и да приложи фундаменталните знания между потребители и производители. Той също така създаде работни места, свързани с устойчивото териториално развитие.

Gut Wulksfelde (Bioland), базирана в Tangstedt, Германия, управлява фермерски магазин с площ 600 m², продаващ продукция от собствена биологична ферма. Обработва 450 хектара земя с над 50 сорта зеленчуци. Компанията също така обработва месо, произвежда яйца и управлява пекарна, която пече хляб за фермерския магазин.

biokonkurs

Магазинът разполага с повече от 8000 биологични хранителни продукта, а услугата за доставка на храна достига до повече от 3000 клиенти всяка седмица със своите е-коли и е-велосипеди. Ресторантът е награден със зелена звезда "Мишлен" за концепцията "първо вегетарианец". Gut Wulksfelde е много повече от просто магазин, той е една от най-обичаните дестинации за отдих в района с голямо взаимодействие с клиентите, особено при самостоятелно събиране. Обучава над 7000 деца всяка година за здравословно хранене и биологично земеделие.

biokonkurs2

NaturaSì Ariele Conegliano в Италия е създаден през 1985 г. като един от първите магазини за биологични продукти в Италия. Той едновременно продава и действа като събирателен пункт за биологични продукти от различни италиански региони. Всички продукти са произведени от фермери, които са възприели философията на здравословното хранене, с пълно уважение към земята, природата, околната среда и хората. Днес магазинът е част от мрежата NaturaSì, разполага с над 4000 биологични продукта - от плодове, зеленчуци, козметика и билки, но също така и гастрономически продукти, безглутенови продукти, продукти за вегани и вегетарианци и продукти за деца. Магазинът също така продава плодове и зеленчуци извън стандартния размер и форма за борба с хранителните отпадъци.

„Най-добър търговец на дребно“ е една от категориите в европейския биоконкурс, като победителите ще бъдат обявени на 25 септември 2023 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.