Генетично-модифицирана люцерна заплашва органичното земеделие в САЩ

Това ще бъде първата многогодишна култура, одобрена за генетична модификация и освобождаване

По своя преценка USDA (Министерство на земеделието-САЩ) одобрява освобождаването в околната среда на нова генетично-модифицирана култура, въпреки всеизвестните рискове, които този вид люцерна представлява за органичното животновъдство и земеделие, предаде organic-market.info. Обществени коментари се приемат до 16 февруари и Институт Cornucopia призовава коментарите да се изпращат на USDA. Широка коалиция, включваща органични и конвенционални фермери, се противопоставя на устойчивата на Раундап люцерна на Монсанто и  USDA специално трябва да изслуша онези, занимаващи се с органично селско стопанство. Люцерната е четвъртата най-широко отглеждана култура в САЩ и основен източник за фураж в животновъдството.

Това ще бъде първата многогодишна култура, одобрена за генетична модификация и освобождаване. Люцерната  е свободно опрашваща се  от пчелите, които е възможно да пренесат чужда ДНК до отдалечени конвенционални и органични култури. Потенциалното биологично заразяване от съседни полета заплашва поминъка на фермерите, занимаващи се с конвенционално и органично земеделие, с млекодобив или друг вид животновъдство. Буферни ивици и подобни изисквания, касаещи другите генетично-модифицирани култури, по същество са безполезни. Има вероятност, като многогодишно растение, генетически-модифицирани саморасли растения да се разсеят от нивите на фермерите или да бъдат разпръснати край шосетата чрез прибиращи реколтата и транспортни машини. Те ще продължат да живеят с години, произвеждайки генетично-модифицирани полени, които ще заразяват не-ГМ люцерна. Въпреки това USDA не съумява да препоръча значителни изолационни зони, в които засаждането на ГМ-люцерна би било назаконно и по този начин би подпомогнало да се съхранят незаразените семена на люцерна.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.