1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. И биофермерите в Европа протестират

И биофермерите в Европа протестират

Биологичните фермери също страдат от ниски цени и нелоялна конкуренция

Тъй като хиляди биологични фермери се присъединиха към протестите в цяла Европа, движението за биологични храни и земеделие IFOAM призовава за справедливи цени както за потребителите, така и за земеделските стопани, които възприемат по-екологични практики.
 
"Земеделските производители, които участват в агроекологичния преход, не получават подобаващо възнаграждение нито от пазара, нито от ОСП, обяснява Ян Плаге, президент на IFOAM Organics Europe. - Биологичните фермери също страдат от ниски цени и нелоялна конкуренция, въпреки че осигуряват много ползи за околната среда и обществото. Много биологични фермери рискуват да се откажат от сертифицирането на биологични продукти без по-добра подкрепа от търговците на дребно и политиците.
Но основателните опасения за нелоялни цени и конкуренция не трябва да бъдат погрешно насочени срещу здравето и опазването на природата. Зелената сделка и стратегията "От фермата до трапезата" са критични политики и не могат да бъдат обвинявани като причина за затрудненията на земеделските стопани, тъй като повечето правни предложения, свързани със селското стопанство, са блокирани, отхвърлени или разводнени и досега са имали нулево въздействие върху земеделските стопани. Опазването на природата не е насочено срещу земеделските стопани, а по-скоро други участници в предлагането на храни трябва да споделят отговорностите за опазване на околната среда, вместо да обременяват земеделските стопани. Преходът към устойчиви хранителни системи не може да лежи единствено на раменете на биологичните фермери и потребители, готови да плащат повече за методи за производство на храни, които опазват климата и биологичното разнообразие.
 
Цените, плащани на биологичните фермери, са намалели през последните две години в няколко държави и понякога са равни на цените, плащани на конвенционалните фермери, но търговците на дребно продължават да продават биологични продукти с премия, което води до по-високи маржове на печалба, докато биологичните фермери страдат.
Земеделските стопани се нуждаят от справедливи цени, които отразяват производствените им разходи, а това важи в още по-голяма степен за земеделските стопани, които поемат риска да се ангажират с по-устойчиви земеделски практики като биологичното земеделие.“
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.