1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Какви са правилата при екологичното земеделие?

Какви са правилата при екологичното земеделие?

Снимка:

Самата идея за екологично земеделие се е появила още през 80-те години на миналия век

Проведени изследвания доказали зависимостта между хранителните продукти и начина на тяхното производство. Открито било, че част от субстанциите, които са вредни за здравето и водят до ракови образования се използват в хранителната промишленост. Пример за това са пестицидите, които се пренасят и в продуктите.

Популярността си екологичното земеделие придобива в индустриално развитите страни, като Германия. През 90-те години вече 1% от хранителните продукти са с екологичен произход. В съседната на Германия държава- Полша, то се развива по-бавно, но въпреки това стабилно. За навлизането му в страната голяма роля изиграва и Законът за екологичното земеделие, който е приет през 2001г. През 2008г. 2% от всички обработвани земи вече са от този тип. Първите стъпки за биоземеделие в България започват през 1987г., когато в Аграрния Университет в Пловдив се създава Агроекологичен център с демонстрационна биологична ферма. През последните 15 г. все повече се засилва интересът към този тип производство. През 2001г. пък се появяват първите български сертифицирани продукти. 

Правила използвани в екологичното земеделие

Преди всичко не трябва да се използват химически средства против болести, вредители и плевели. Единственият правилен метод на отглеждане е биологичният- натурално сеитбообръщене. Препоръчително е на големите ниви да се сеят различни видове култури, като се отделят по средата с храсти и дървета. Това се прави с цел появата на птици и животни, които ядат вредители. Освен това се прилага и сеитбообръщение, за да не се използва едностранно почвата. На терените, на които се е извършил целият земеделски цикъл не се прилага допълнителна мелиорация.

В екологичното земеделие трябва да се прилагат естествени торове, смесени с бобови растения. Извършва се и компостиране и варосване. Машините за дълбока оран не са позволени. Оре се плитко, а в дълбочина почвата се омекотява. Благодарение на това тя задържа естествената специфика на микроорганизмите.

 При екологичното земеделие не трябва да се дават антибиотици или хормони на животните. През зимния сезон пашата се замества със собствено производство фуражи. 

Ползите от използването на екологично земеделие са очевидни. От една страна, така се произвежда храна, която не съдържа вредни субстанции, следователно е по-здравословна. От друга страна, то няма негативно влияние върху околната среда. Запазва се естественото биологично равенство, а до подземните води не достигат вредни субстанции. 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.