1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Конкуренцията между пчеларските съюзи поражда недоволство към националната програма за развитие на сектора

Конкуренцията между пчеларските съюзи поражда недоволство към националната програма за развитие на сектора

Това заяви зам.-изп. директор на ДФЗ Ангел Кинанов тази седмица в АГРОФОРУМ

Предаването стартира с информация как ще бъде преразпределен бюджетът по мерките на ПРСР, тъй като междинната оценка на програмата показа, че усвояването на средствата за земеделието и селските райони е небалансиран. Ще ви разкажем кои мерки са с най-слаба усвояемост и приблизително колко милиона евро ще захранят най-атрактивните мерки. Светослав Симеонов – изп. директор на ДФЗ ще обобщи състоянието на програмата и изплатените вече средства.

И от европейските пари за земеделие, ще преминем към европейските стандарти в агробизнеса. Именно заради постигането им Петко Хаджийски и Илонка Аврамова получиха призовете „Еврофермер“ и „Евробизнесдама“ на годината. За първи път церемонията по награждаването се проведе в гр. Монтана.

Сред другите теми, които ще видите в предаването, е Националната пчеларска програма. В няколко поредни предавания следим темата за усвояването по нея, след като от Националния браншови пчеларски съюз се обърнаха към предаването, за да алармират, че в първия й програмен период са допуснати злоупотреби. Как отговори Ангел Кинанов на тези нападки, ще видите само в АГРОФОРУМ тази седмица.

Точно на Коледа ще направим подарък на всички, които са отегчени от живота в града и искат да се отдадат на тишина и спокойствие, нарушавани само от звуците в планината и кротката паша на автентични български породи. Автентичен, така можем да наречем и животът на нашия домакин – Росен, който заедно със съпругата си има екоферма, намираща се в с. Плана, на 20 км от София.

Живописната картина съвсем ще ви плени, когато чуете за идеите на младия мъж, отдал се на живота сред природата и в името на старата българска порода – Каракачанската. Запазена природа, чиста храна и връщане назад към българската самобитност – това е мисията на Росен, на който му се налага да се сблъсква с тежката бюрократична система заради това, че е дръзнал да кандидатства по мярката „Агроекология“, за да отглежда застрашени български породи животни.

И от село Плана, отиваме в с. Живково при Веселин Димитров. Там единствено екипът на АГРОФОРУМ беше поканен, за да отрази демонстрация, която се направи за първи път у нас – замерване на земеделски площи чрез навигацията Trimble autopilot и след това синхронизирането на данните със софтуерната система Farm wоrks. На базата на това ще бъде изготвена карта с линии, по които ще се движи тракторът напролет по време на сеитбата на картофите и по този начин ще бъде оптимизирана работата, която досега е била неефективна заради неравностите и наклона на терените, които Веселин Димитров обработва.

И по Коледните празници не пропускайте АГРОФОРУМ. Съчетайте полезното с приятното!

Вижте видео анонс на предаването ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"  може да видите ТУК

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.