1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Международната селскостопанска изложба „АГРА 2012” доказва, че агробизнесът съживява икономиката

Международната селскостопанска изложба „АГРА 2012” доказва, че агробизнесът съживява икономиката

Снимка:

Разширяваме производството на биопродукти

Международната селскостопанска изложба „АГРА 2012” - най-авторитетният агрофорум на Балканите в Югоизточна Европа, беше открита в панаирния комплекс в Пловдив от  министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Преди официалната церемония  специална пресконференция на организаторите от Международния панаир показа позитивната нагласа в сектора селско стопанство, който е в подем въпреки кризата. По думите на д-р Найденов при откриването „в земеделието не може да има криза на производтвото при вида на увеличаващото се население и глобалния недостиг на храни в света“. Затова у нас то е локомотив на икономиката с ръст от 5%, дал тласък на общото съживяване.

Неслучайно всяка година „Агра“ става все по-голяма и все по-добра, констатира министър Найденов. Близо 420 директни и представени изложители, с 15% повече от миналата година, участват в „Агра 2012", която се провежда от 6 до 10 март. Ангажираните изложбени площи са увеличени общо с 27%, а при чуждестранните компании - с 52%. Това са данни, показващи реално съживяване в бранша, коментира  Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира изложението съвместно със Селскостопанската академия.

„Агробизнесът у нас наистина се е стабилизирал и привлича силен  интерес отвън, а „Агра“ е мястото, където ще стартират много нови инициативи. Това е резултат и от усилията на Международен панаир Пловдив да подкрепя бизнеса в трудната икономическа ситуация“, добави Иван Соколов.

За първи път тази година се организира Специализирана изложба за биологично растениевъдствно и животновъдство „БиоАгра“, обяви  доц. д-р Владислав Попов от Аграрния университет в Пловдив. България има много добри условия за развитие на биологичното земеделие, учените са готови да посрещнат тази инициатива, а бизнесът проявява много голям интерес, подчерта и проф. дсн Димитър Греков, ректор на Аграрния университет, който е партньор на панаира в подготовката на изложението „Биоагра“ заедно с международната фондация „Авалон“.

Там е нишата, бе категоричен и министър Найденов, след като разгледа „БиоАгра“.  В нейното стартово издание участват фирми и организации от 5 държави. В техните експозиции се проследява пътят на екохраните от полето до трапезата. Една от атракциите е изложба от картини и дрехи, направени от ориз. В Западна Европа се търсят  български екопродукти като твърда пшеница, сусам, розово и лавандулово масло, билки, мед и вино от биогрозде, посочи доц. д-р Владислав Попов, директор на Агроекологичния център към Аграрния университет и представител на фондация „Авалон“. По негови данни 85-90% от българските биопродукти отиват за износ, а в сектора работят близо 1000 производители, преработватели и търговци.

Все повече сортове плодове и зеленчуци, които разработват нашите  институти, имат компоненти, съобразени с изискванията за биопроизводство, заяви на пресконференцията доц. д-р Маргарита Николова, главен научен секретар на Селскостопанската академия. Новите култури не само са устойчиви на болести, което намалява пръскането с химически препарати, но и съдържат големи количества витамини, антиоксиданти и аниканцерогенни елементи. Иновация от световен мащаб са трите  сорта сливи, които не се нуждаят от опрашване. Общо 31 нови сорта показват учените от Селскостопанската академия на „Агра 2012".

В 4 панаирни палати и откритите площи край тях са представени машини, инвентар, оборудване за растениевъдството и животновъдството, агрохимикали и торове, фуражи, опаковки,  услуги. Новостите са 35, от които 11 световни и 5 европейски.

Във всеки от дните на изложението има съпътстваща програма от семинари, конференции, презентации и делови срещи, на които ще се обсъждат актуални проблеми на агробизнеса и селското стопанство.

Вижте видео от откриването на Международната селскостопанска изложба „АГРА 2012”...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.