1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Нараства популярността на органичните продукти в Австралия

Нараства популярността на органичните продукти в Австралия

Потреблението на органични продукти е прието не само от групи с висок икономически статус

Споре BFA ( Биологични фермери от Австралия ) органичните продукти постепенно намират своето място в храненето на домакинствата в по-широки мащаби. BFA цитира прогнози, които предвиждат силен и продължителен растеж в органичния сектор, завладяване на пазарите, изразено внимание и прием от страна на потребителите. "В Австралия, както винаги сме фокусирани върху почтеността в производството на органични продукти като премахваме мистериозността," казва директорът на BFA  Д-р Андрю Монк. "Широк кръг от хора в Австралия консумират органични продукти. Независимо проучване, проведено от BFA през 2009 г. посочва, че над 30% от потребителите на органични продукти имат доходи под 40 000 австралийски долара (около 26 000 Евро), което показва, че потреблението на органични продукти е прието не само от групи с висок икономически статус."

"Органичните продукти привличат потребители от преобладаващите домакинстава, с малки деца и активен начин на живот - всички потребители, които изискват прясна, здравословна и природосъобразно произведена храна," продължава Д-р Монк. Повече от половината купувачи в Австралия - шестима на всеки десет - сега купуват органични продукти макар и само понякога, а асортиментът на органични продукти в редица центрове за търговия на дребно нараства. Сега се предлагат органични опции дори в обслужването на спирките по време на пътуване.

Докато по-високата цена на някои органични продукти често се цитира като неблагоприятна за купувачите, Д-р Монк казва, че с по-голямата достъпност на органичните артикули  на тържищата - от селските пазари до главните супермаркети - потребителите ще имат на разположение по-голям брой ценови опции. " 'Ексклузивният' сектор не обслужва интересите нито на производителя, нито на клиента " - споделя Д-р Монк, като добавя, че цената не е единственият фактор, определящ решенията на клиентите на органични продукти от Австралия. Органичното производство в страната тъкмо започва да намира своето място, а му предстои многообещаващ път.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.