1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Народното събрание обсъжда законопроект за изменение и допълнение на Закона за ГМО

Народното събрание обсъжда законопроект за изменение и допълнение на Закона за ГМО

България е една от 100-те страни, подписали и ратифицирали протокола от Картахена за биосигурността

На 9 и 10 декември 2009 г.  комисии към Народното събрание обсъждат законопроект за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми. С промяната в закона се предвижда отпадането на чл. 80 за забрана за отглеждане на ГМО в защитените територии.

Въпреки,  че все още не е доказано, че  използването на ГМО е безвредно и многобройните доводи за противното, България е на път да разреши много по-широка употреба на генно-модифицирани култури. Досега страната ни успяваше да не допуска широката употреба на ГМО, но натискът на компании, които разработват генно-модифицирани продукти води до все по-сериозни опити за легализирането им у нас. В Европейския Съюз има само един ГМО разрешен за култивация – MON 810 (царевица на Монсанто, най-голямата компания в тази област  Монсанто). Тя обаче е забранена във Франция, Германия, Австрия, Унгария, Люксембург и Гърция.

България е една от 100-те страни, подписали и ратифицирали протокола от Картахена за биосигурността. Този протокол задължава правителствата да се консултират с обществеността преди да вземат решения свързани с ГМО. Те трябва да осигурят информация и да публикуват взетите решения. На практика обществен дебат и обективна информация по темата липсват.

Коалиция „За да остане природа в България”  покрепя гражданско присъствие по времето, в което се решава дали у нас ще се разпостраняват потенциално опасни генетично модифицирани организми. Демонстрацията ще се проведе на 10 декември  от 13,30 ч на площад "Независимост" в София.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.