1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Необходимо е да се спре свръх-продуктивността в селското стопанство

Необходимо е да се спре свръх-продуктивността в селското стопанство

Хората не подкрепят използването на генно-модифицирани организми, хормони и стимуланти на растежа

Европейският икономически и социален комитет обяви своето виждане относно бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2013 година. Институцията е първата, която повдига този въпрос, а самата Европейска комисия планира да инициира дебат по-късно през тази година и през 2011 година.

Разговорите за ОСП вървят ръка за ръка с вижданията за бюджета на ЕС слез 2013 година, смятат от комитета и допълват, че преди да започнат дебати за бъдещето на политиката трябва да бъдат определени нейните основни цели, а след това да се постигнат споразумения за политическите инструменти и за финансирането. „Грешно е да се отпускат пари по някаква политика и после да се договаря отпускането им по мерките и по отделни държави", обясни Лутц Рибе, докладчик по темата. Европейският аграрен модел е устойчиво земеделие, което доставя разнообразни и безопасни био-храни, като в същото време се опазва околната среда и селските региони.

Мултифункционалното земеделие, с което Европа се гордее, обаче доведе до обедняване на много фермери и в последствие те се отказаха от развитие на дейността. Според комитетът трябва да се сложи край на идеята за висока продуктивност на всяка цена и това мнение като цяло се споделя от голяма част от обществото. Хората не подкрепят използването на генно-модифицирани организми, хормони и стимуланти на растежа. От комитетът призоваха политиците да подкрепят развитието на устойчиво земеделие и допълниха, че голяма част от работещите в Европа са заети в селското стопанство или в сектор, свързан със селското стопанство. Ако то изчезне, изчезват и тези работни места, така че фермерите трябва да имат задоволителни доходи и да се провеждат специфични мерки за развитие на сектора.

Всяка реформа в ОСП трябва да бъде по-прозрачна и по-разбираема, настояват още от комитетът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.