1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Нова стратегия и допълнително финансиране трябва да ускорят развитието на биоземеделието в Германия

Нова стратегия и допълнително финансиране трябва да ускорят развитието на биоземеделието в Германия

Целта е 20 процента от обработваемите площи в Германия да се стопанисват по биостандартите

Нова стратегия и допълнително финансиране трябва да ускорят развитието на биоземеделието в Германия. Федералното агроведомство ще увеличи средствата за подпомагане на сектора до 30 милиона евро. Това заяви земеделският министър на страната Кристиян Шмит по време на изложение за екологично произведени продукти.

Целта е 20 процента от обработваемите площи в Германия да се стопанисват по биостандартите. Една от основните точки в стратегията за постигане на тази цел остава подкрепата за отглеждане на протеинови култури като соя, грах и люцерна. Това перо ще получава по 6 милиона евро годишно.

Освен това ще се създаде нова правна рамка, насочена към бъдещото развитие на сектора. Фермери, които имат желание да преминат към биоземеделието, ще получават допълнителна финансова подкрепа. Предвидени са и стимули за земеделските стопани, изпълняващи дейности за опазването или подобряването на околната среда, увери министърът. Друга мярка е насочена към заведенията за обществено хранене, предимно в учреждения и учебни заведения. Тези, които предлагат биопродукти в менюто си, ще получават също специална подкрепа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.