1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Обучение на контролиращи лица за биологично производство се проведе в Министерството на земеделието

Обучение на контролиращи лица за биологично производство се проведе в Министерството на земеделието

Нормативната рамка за сектора беше представена от експерти от дирекция „Биологично производство“

Обучение на представители на контролиращите лица на тема: „Законодателни изисквания в биологичното производство“ се проведе в Министерството на земеделието. Нормативната рамка за сектора беше представена от експерти от дирекция „Биологично производство“.

Целта бе да се повишат знанията и уменията на всички страни, отговорни за прилагане на Регламент (ЕС) 2018/848 относно биологичното производство с фокус върху контрола за проверка на съответствието на биологично произведените продукти със законодателните изисквания.

Представените теми включваха още измененията в националната нормативна уредба – Наредба № 5 от 2018 г. за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица. Разгледани бяха въпроси за издаването на дерогации, Методиката за оценка на риска за вероятността от несъответствие, планирането на контрола.

Презентирана бе и разработената от дирекция „Биологично производство“ база данни, която дава възможност на операторите безплатно и публично на Интернет страницата на МЗм да обявят информация за  произведените или отгледани по биологичен начин растения, животни или аквакултури, които могат да бъдат пуснати на пазара.

Бяха обсъдени практически въпроси и казуси, решението на които премина с активното участие на контролиращите лица.

В края на двудневния семинар директорът на дирекция „Биологично производство“ Антоан Чаракчиев увери участниците, че и в бъдеще ще продължи инициативата за подобни обучителни събития, като целта е да се повишават ефективността и качеството на официалния контрол, извършван от контролиращите лица, което от своя страна ще увеличи доверието на потребителите в биологичното производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.