1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Парламентарната комисия по околна среда и води забрани ГМО в страната ни

Парламентарната комисия по околна среда и води забрани ГМО в страната ни

Забранява се освобождаването на ГМО в околната среда, както и отглеждането им в границите на зони от "Натура 2000"

Депутатите от парламентарната комисия по околна среда и води подкрепиха единодушно на извънредното си заседание предложение, с което се забранява освобождаването на генно-модифицирани организми (ГМО) в околната среда, както и отглеждането им в границите на защитените територии и защитените зони от "Натура 2000", както и на отстояние 30 км от границите им, информира БТА.

С последните промени в чл. 80 на Закона за генетично модифицираните ГМО се забранява абсолютно всичко, свързано с ГМО на територията на България. Това коментира заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред журналисти, след като парламентарната екокомисия подкрепи единодушно предложението на депутата Костадин Язов (ГЕРБ), с което чрез изменение в чл. 80 на Закона за ГМО, се забранява, както освобождаванато на ГМО в околната среда, така и отглеждането им за всякакви цели.

С член 80 се забранява освобождаването в околната среда, отглеждането и пускането на пазара, поясни Манева. Закон няма, той не работи, всичко е забранено, коментира заместник-министърът. По думите й с решението на комисията на практика не се прилага нито една от клаузите на закона, а се прилага само чл. 80 от него. Според Манева с тази промяна се обезмисля съществуването на мораториум, тъй като на практика законът играе тази роля. Ако получим наказателна процедура за тоталната забрана, имаме готов закон, в който, ако се наложи, ще трябва да се направи само малка корекция в чл. 80, коменитра Манева.

Законът за ГМО влезе в пленарна зала на второ четене, въпреки че водещата парламентарна комисия по околна среда все още не беше приключила работа по обсъждането на текстовете. Получи се нещо нетипично в НС, в пленарна зала тече гласуването по текстовете, докато в комисия в зала "Запад“ депутати от комисията по околна среда прецизираха същите текстове. На заседанието на комисията присъства и зам. министърът на околната среда Евдокия Манева. За медиите беше изключително трудно да следят паралелно двете дискусии. В пленарна зала председателят на комисията по околна среда Искра Михайлова направи процедурно предложение, текстовете първо да се разгледат в комисията и чак след това да се гласуват в залата на парламента, но в две гласувания те бяха отхвърлени. Безотговорно е това упражнение, каза от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Георги Божинов. Председателят на НС Цецка Цачева се опита да му отнеме думата, с аргумента, че не говори по същество. "Вървете тогава и си трошете главата, нямате полезен ход преди комисията да е разгледала текстовете“, отвърна Божинов и слезе от трибуната. Второ предложение за отлагане на обсъждането на гласуването направи и Петър Курумбашев от Коалиция за България, но и то беше отхвърлено. На свой ред Мая Манолова заяви, че това, което се случва в момента е безпрецедентно и че на второ гласуване в зала не се правят нови предложения за текстове, а само отпадане на текстове. Цачева отне думата и на Манолова . Междувременно дойде информация, че Лъчезар Тошев от Синята коалиция, вносител на ключови текстове в закона е напуснал разгневен заседанието на парламентарна комисия по околна среда, тъй като колегите му там, са отхвърлили предложенията му, които прецизират закона и създават по сигурни прегради пред разпространението на ГМО. Компромис бе постигнат в пленарна зала, когато председателят на комисията по околна среда Искра Михайлова призова депутатите да спрат да гласуват по параграфите, по които комисията не е взела още решение, което беше прието от колегите й.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.