Първата в България учебна биоферма отваря врати

Официалното откриване е на 4 юни 2010 г. в 11 часа

 

„Слънчева градина”, както се нарича фермата, стана възможна по проекта „Изграждане на учебна ферма за биологично земеделие”, финансиран от Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.  Фермата е изградена на територията на Агроекологичния център към Аграрен университет, гр. Пловдив. Тя предоставя уникалната възможност на деца и млади хора да се почувстват като част от земеделско стопанство, да видят откъде идва и как се прави храната на нашата трапеза, както и със собствените си ръце да засадят домати, чушки и други зеленчуци, да оберат реколтата есента и да направят лютеница, да омесят хляб, да направят сирене и масло… Няколко групи деца от София вече бяха за ден в „Слънчева градина” и се върнаха с незабравими впечатления. Децата засадиха зеленчуци в истинска ферма, което досега бяха правили само виртуално в интернет.

Целта на „Слънчева градина” е да допринесе за екологичното образование на децата, както и да повиши знанията на студенти и ученици за устойчивото производство и по-специално за биологичното земеделие, за устойчивия начин на живот и опазването на околната среда. Учебната биоферма цели да покаже предимствата на биологичните продукти. „Слънчева градина” е и своеобразен пример за земеделските производители за ползите от насочването към биологично производство. 

Капацитетът на „Слънчева градина” е 25 деца за едно посещение. Учебната биоферма ще бъде отворена през цялото лято, а посещенията в нея през новата учебна година могат да се превърнат в част от образователната програма на децата или в тяхна зелена ваканция.

Инициатор на проекта за „Слънчева градина” е Фондация за биологично земеделие „Биоселена”, създадена през 1997 г. с основна цел да развива и подпомага биологичното и устойчиво земеделие в България, опазването на биоразнообразието и околната среда.  Фондацията предлага обучение  по агроекология и биологично земеделие и вече е обучила вече стотици фермери. Фондацията е известна с  разработването и предлагането на българския пазар на „моделни” биопродукти: кисело мляко, сирене, мед, плодове и зеленчуци. Партньори на фондация Биосена по проекта „Слънчева градина” са Аграрният университет, гр. Пловдив, норвежката организация – Norges Vel, Норвежкото кралство дружество за развитие и Столичният център за работа с деца.

Подготовката на учебните програми в учебната биоферма и организирането на посещенията на групи деца се осъществява от Столичния център за работа с деца.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.