1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Първата заявка за ГМО се появи в екоминистерството

Първата заявка за ГМО се появи в екоминистерството

Депутати считат, че ако не отпадне буферната зона, производителите няма да имат терени, на които да сеят ГМО

Заявление за съзнателно пускане в околната среда на генномодифициран хибрид е постъпило в екоминистерството. Поради това, че документите са били непълни, молбата е останала без последствие. Това призна вчера екоминистър Нона Караджова на инфарктно заседание на парламентарната екологична комисия, която трябваше да гласува най-спорните текстове в закона за ГМО предаде segabg.com. Изказването на министър Караджова взриви залата. От депутата от БСП Георги Божинов се разбра, че искането е за засяване на 20 000 дка. Той отказа повече подробности, а Нона Караджова напусна заседанието, без да отговори на въпросите. Заявката е на "Монсанто" и е за разрешения в ЕС царевичен хибрид МОН810.

"Сега действащият закон разрешава отглеждането на позволени в ЕС хибриди", обясни Караджова и допълни, че въпросът излишно се политизира. Според нея ограничението за 30-километровата буферна зона около "Натура" и според сегашния закон не важало за разрешените от ЕС за общо разпространение ГМО. Засега такова разрешително има само за царевицата МОН 810, но в момента върви процедура за още няколко хибрида.
"Защо през 2008 г. падна забраната за ГМ памук, предложена от депутат от БСП?", контрира Караджова. Георги Божинов призна, че памукът е изваден от списъка със забранени култури, защото имало конкурентен натиск от съседна държава и нашите памукопроизводители щели да фалират. Шефът на консултативната комисия към МОСВ проф. Райчо Димков съобщи, че имало още едно заявление за генномодифициран памук, което комисията отхвърлила заради непълни документи. То било подадено от чирпанския Институт за памука и било за засяване с научни цели в Южна България.

Лъчезар Тошев депутат от Синята Коалиция настоя МОСВ да провери дали законът за ГМО е бил нарушен и ако някой е освобождавал ГМО, да бъде глобен до 1 млн. лв., защото в момента тази имуществена санкция все още е валидна.  Към средата на заседанието депутатите и зам.-министър Евдокия Манева влязоха в конфликт. "Гнусните подхвърляния, които непрекъснато се появяват и в пресата, и в тази зала, не правят чест на никого", отсече Манева. Това накара Петър Курумбашев от БСП да помоли шефа на комисията да вземе мерки срещу изказвания на Манева, в които си позволява квалификации. "Вие сте изключително лицемерни. Яхнахте недоволството на хората, а през цялото време гласувахте "за". 18 продукта с ГМО са на българския пазар, защото ги е гласувал вашият министър на земеделието и здравеопазването", атакува Манева депутатите от БСП и ДПС.
Недоволството срещу ГМО и липсата на консенсус по въпроса разколебаха твърдата позиция на депутатите от ГЕРБ, подобна тенденция се усети и при "Атака". Това наложи и отлагането на гласуването в комисията. Огнян Пейчев каза, че се притеснява, когато този шум в обществото за ГМО се превръща в истерия. "Всички сме разтревожени. Обществото е поляризирано и с този закон плашим хората", смята той. Пейчев обаче допълни, че не бивало депутатите да станат екзекутори на науката.

Тази мисъл бе доразвита от председателя на НС Цецка Цачева, която присъства лично на заседанието. "Ако човечеството не е рискувало и нашите деди не са излезли от пещерите, защото навън вали дъжд и грее слънце, и до момента да сме още в пещерите", защити науката Цачева. Но допълни, че трябва отговорно да се замислят какво действително правят. "Мислите ли, че с едно вдигане на ръка всеки е готов да обрече себе си и поколенията на риск?", запита тя. И допълни, че законът за ГМО и за нея бил притеснителен в личен план.

Главният спор е дали да падне забраната за типични култури като тютюн, лоза, маслодайна роза, овошки и зеленчуци, а другият е за 30 км буферна зона около защитените територии. Депутати признаха, че ако не отпадне този буфер, големите производители няма да имат терени, на които да сеят ГМО, тъй като 30% от територията на България е в НАТУРА 2000.

Промяната при ГЕРБ дойде след посещение на протестиращи майки при Цецка Цачева, на която връчиха петиция от инициативен комитет на родители и граждани от форумите на в. "Сега" и "БГ мама". В нея се настоява България да остане зона, свободна от ГМО, и българското правителство и отговорните институции да заявят открито и честно пред хората политиката си по този въпрос. Според участници в срещата Цачева е задала доста неудобни въпроси на депутатите от ГЕРБ Иван Алексиев и Костадин Язов, които били привикани да обяснят някои поправки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.