Повече вредни емисии, заради биохраните

Учените признават, че изчисленията им са съвсем груби

Преминаването на всички фермери от Англия и Уелс към биопроизводство ще доведе до повече вредни за климата емисии. Това изчислиха британски учени от Кралския аграрен университет. Проучването показва, че при зърното и зеленчуците обаче ще се постигне намаляване на вредните емисии с около 20 %, а при животновъдството с 4 на сто. 

Очаква се и спад в добивите с 2/5. Това означава, че Великобритания ще трябва да внася повече продукти от чужбина, които не са отгледани по биостандартите. В резултат на това държавите износителки ще разширят площите си, за да задоволят търсенето. В крайна сметка допълнителното производство и транспортът ще увеличат вредните емисии за храните, консумирани в Англия и Уелс, до 2 пъти в сравнение с днешните нива.

Учените признават, че изчисленията им са съвсем груби, тъй като няма база за по-точни сметки. Въпреки това смятат, че проучването показва основната слабост на биоземеделието. То води до по-малки добиви и съответно до нуждата от по-големи площи.

На подобно мнение са и учени от други страни. "Изследването на британските колеги показва, че екологичното селско стопанство може да има нежелани последствия", изтъкват германски експерти. Те цитират проучване от 2017 година, в което се казва, че на теория е възможно населението на планетата да се изхранва с устойчиво произведени продукти.

Британски екоактивисти веднага критикуваха изследването и посочиха, че сметките са направени на база грешни предположения. Според тях не е вярно, че потребителите не променят навиците си. Природозащитниците дават два примера как ситуацията може да се промени. Днес производството на месо води дотам, че животновъдството "изяжда" между 40 и 60 % от световната зърнена реколта. При преминаване към биопроизводство цените на месото ще скочат, а консумацията ще намалее.

Другият пример се отнася до прахосването на храните. В момента близо половината от продуктите изобщо не стигат до трапезата на хората, най-вече заради грешки при производството, транспорта и преработката, както и заради факта, че в богатите страни много храни се изхвърлят на боклука.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.