1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Повече вредни емисии, заради биохраните

Повече вредни емисии, заради биохраните

Учените признават, че изчисленията им са съвсем груби

Преминаването на всички фермери от Англия и Уелс към биопроизводство ще доведе до повече вредни за климата емисии. Това изчислиха британски учени от Кралския аграрен университет. Проучването показва, че при зърното и зеленчуците обаче ще се постигне намаляване на вредните емисии с около 20 %, а при животновъдството с 4 на сто. 

Очаква се и спад в добивите с 2/5. Това означава, че Великобритания ще трябва да внася повече продукти от чужбина, които не са отгледани по биостандартите. В резултат на това държавите износителки ще разширят площите си, за да задоволят търсенето. В крайна сметка допълнителното производство и транспортът ще увеличат вредните емисии за храните, консумирани в Англия и Уелс, до 2 пъти в сравнение с днешните нива.

Учените признават, че изчисленията им са съвсем груби, тъй като няма база за по-точни сметки. Въпреки това смятат, че проучването показва основната слабост на биоземеделието. То води до по-малки добиви и съответно до нуждата от по-големи площи.

На подобно мнение са и учени от други страни. "Изследването на британските колеги показва, че екологичното селско стопанство може да има нежелани последствия", изтъкват германски експерти. Те цитират проучване от 2017 година, в което се казва, че на теория е възможно населението на планетата да се изхранва с устойчиво произведени продукти.

Британски екоактивисти веднага критикуваха изследването и посочиха, че сметките са направени на база грешни предположения. Според тях не е вярно, че потребителите не променят навиците си. Природозащитниците дават два примера как ситуацията може да се промени. Днес производството на месо води дотам, че животновъдството "изяжда" между 40 и 60 % от световната зърнена реколта. При преминаване към биопроизводство цените на месото ще скочат, а консумацията ще намалее.

Другият пример се отнася до прахосването на храните. В момента близо половината от продуктите изобщо не стигат до трапезата на хората, най-вече заради грешки при производството, транспорта и преработката, както и заради факта, че в богатите страни много храни се изхвърлят на боклука.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.