1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Ръст на фирмите произвеждащи биологично облекло

Ръст на фирмите произвеждащи биологично облекло

Около 1 500 фирми са сертифицирани по стандарта за биологично облекло и текстил

Според онлайн база данни на фирмите, сертифицирани по Глобалния стандарт за органичен текстил(Global Organic Textile Standard - GOTS) на своя уеб сайт, който току-що започна отново дейност, около 1 500 фирми с общо 2 811 съоръжения в 55 страни от цял свят са сертифицирани по стандарта за биологично облекло и текстил през 2009 година. Това е почти с 40% увеличение в сравнение с 1 977 съоръжения, сертифицирани по стандарта през 2008 година. Стандартът GOTS беше одобрен през 2006 година. GOTS е най-строгият доброволен глобален стандарт за цялостна обработка след прибиране на реколтата, включително предене, плетене, тъкане, багрене и производство на облекло и текстил от органични фибри, и включва разпоредби за опазване на околната среда, както и социални такива от момента след прибиране на реколтата до управление търговията на дребно.

Водещите двадесет страни по брой на GOTS-сертифицирани съоръжения са Индия, Турция, Китай, Пакистан, Япония, Южна Корея, Италия, Германия, Бангладеш, Великобритания, Хонконг, Перу, Шри Ланка, остров Мавриций, САЩ , Португалия, Тайван, Индонезия, Франция и Холандия, според ОТА. Според публикуваните данни има 400 съоръжения за боядисване, повече от 200 за предене, плетене и тъкане, и приблизително 140 за печат на десени и производство на дрехи. Докато са изброени над 700 фирми с експортна дейност, в момента около 50 притежават и GOTS сертификати. Дванадесет независими организации за сертифициране от цял свят са квалифицирани да удостоверяват съгласно стандарта.

Според Международната работна група на GOTS, съставена от Органична търговска асоциация (САЩ), Японската асоциация за органичен памук, Международната асоциация за натурална текстилна промишленост (Германия), както и Асоциация за почвите (Великобритания), базата данни ще позволи на дружествата, които развиват вериги за доставки на органични фибри, да получат лесен достъп до най-актуалната информация. "Новият уеб сайт на GOTS ще поеме работата по създаването на координирана верига за доставки и по този начин ще подпомогне фирми от цял свят да правят бизнес лесно и ефикасно", каза Кристин Бушъей, изпълнителен директор на ОТА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.