1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Ръст в производството на органичен памук

Ръст в производството на органичен памук

Производството е нарастнало с 20% в сравнение с 2007/2008 г.

Въпреки затрудненията органичният памук издържа глобалната икономическа буря по време на земеделски сезон 2008/2009, съгласно новия доклад на Organic Exchange (Органична борса), документиращ растежа и предизвикателствата в световния  сектор за органични влакна. Производството е нарастнало с впечатляващите 20% в сравнение с 2007/2008 г. на 175 113 тона, отглеждани на 253 000 хектара. Органичният памук сега представлява 0.76 % от световното производство на памук. Съгласно четвъртия годишен доклад Органична борса за ферми и производители на влакна през 2009, органичен памук е отглеждан в 22 страни - на първо място Индия, следвана от Турция, Сирия, Танзания, Китай, САЩ, Уганда, Перу, Египет и Буркина Фасо. Приблизително 220 000 фермери са отглеждали памука.

Независимо от придържането на основните пазарни участници към задълженията им да употребяват органичен памук за облекло и текстилни продукти за бита, общо взето не е имало пазар за продуктите (органични и конвенционални) поради световния икономически спад. Освен това, известен брой фермери са засели големи пространства органичен памук за спекулации в отговор на това, което тогава изглеждаше здрав, разрастващ се пазар. В резултат, непродадена стока, която представлява 17 до 22% от производството (между 30 000 и 35 000 тона органичен памук все още не е намерил клиенти).

Според доклада, световните продажби на дребно и на текстилни продукти на вътрешните пазари са достигнали 3.2 милиарда долара през 2008 г.. Докладът не само предоставя данни за площите, засети с органичен памук, количествата и добивите, но също така дава подробен анализ на предизвикателствата и бариерите за тази успешна индустрия, примери как секторът отговаря на тях и специален преглед на три главни производителни района: Индия, Латинска Америка и Африка. В добавка, осигурява  задълбочен преглед и на пазара на конвенционален памук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.