1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. С 30% по-малко е реколтата от винено грозде в Пловдивско

С 30% по-малко е реколтата от винено грозде в Пловдивско

22 хил. тона се очаква да достигнат изкупените количества в региона

По прогнозни данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното добивите от винено грозде за реколта 2010 се очаква да бъдат около 210 хил. т, добити от 52 хил. хектара. Средният добив към момента е около 400 кг/дка. За сравнение – през 2009-а, той е бил 494 кг/дка, при общо произведени 255 хил. тона винено грозде.

Данните бяха изнесени по време на демонстрация в землището на с. Найден Герово, където на лозовите масиви на винпром „Пещера” бяха представени самоходен гроздокомбайн и уникална растителнозащитна схема за опазване на лозя.

На срещата стана още ясно, че изкупните цени на гроздето тази година са от 0,15 до 0,80 лв./кг в зависимост от сорта, качеството и не на последно място – от начина, по който е организирано изкупуването и продажбата на реколтата. В Пловдивско, като цяло, реколтата е по-слаба с около 30%, в сравнение с 2009-а. Изключение прави реколтата от сорт Памид, от който прибраните количества са по-големи. Заради наводненията през юли реколтата от грозде в традиционно силния район на Съединение сега е по-слаба, също с около 30-40%. Голяма част от лозарите не са застраховали продукцията си срещу наводнения и няма как да бъдат компенсирани за пропадналата реколта.

Началото на гроздоберната кампания в региона беше обявено на 18-и септември, когато беше достигната технологична зрялост за всеки сорт и микрорайон на територията на област Пловдив, първоначално – на белите зимни сортове. По време на кампанията в Изпълнителната агенция по лозата и виното в Пловдив ежеседмично постъпват данни за изкупените количества от винарските предприятия по сортове. Изкупеното количество винено грозде от предприятията в региона към момента е около 16 хил. тона, което е с около 20% по-малко в сравнение с м.г., за същия период. Очаква се изкупеното грозде до края на кампанията да достигне 22 хил. тона. Произведеното от реколта 2010 към момента е с добро качество и отговаря на технологичните изисквания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.