1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Швейцария ни дава 76 млн. франка по Програма за сътрудничество

Швейцария ни дава 76 млн. франка по Програма за сътрудничество

Изпълнителната агенция по горите участва в програмата с три проектни предложения

С Програмата за швейцарско-българско сътрудничество, която в момента се договаря, се надявам да продължим развитието на добрите взаимоотношения в областта на горите между Министерство на земеделието и храните и правителството на Швейцария. Това заяви зам.-министърът на  земеделието и храните доц. д-р Георги Костов на среща с г-н Роланд Питон, зам.-директор на дирекция „Сътрудничество със новоприетите в ЕС страни”, Швейцарска агенция за развитие и сътрудничество. По програмата се очаква Швейцария да предостави на България близо 76 млн. швейцарски франка, като безвъзмездна финансова помощ, кредитни линии, гаранционни схеми и заеми за 5-годишен период. Изпълнителната агенция по горите участва в програмата с три проектни предложения, които ще бъдат разглеждани по-обстойно и евентуално одобрени, след подписване на споразумението.

Първият проект е съвместна бъдеща българо-швейцарска програма, свързана с опазване на природата и устойчиво развитие на земеделието в изоставащите райони на страната, като в него ще участват 12 неправителствени организации. Българската и швейцарската страна ще бъдат представени с по 6 организации. В програмата се обединяват усилията и виждането на неправителствения сектор и на правителството за развитие на селските територии, а дейностите заложени в нея са в съответствие с политиката водена от правителството, информира зам.-министър Костов. Той допълни, че Министерство на земеделието и храните ще подкрепи на експертно равнище изготвянето на програмата на този етап, а също така и ще участва като член на Стратегическия комитет.

Програмата предвижда създаване на модели за управление на Националната екологична мрежа, както и създаване на устойчиви механизми за опазване и развитие на природните ресурси, чрез оценка на екосистемните услуги. Зам.-министър Костов подчерта, че предстоящата програма е изключително актуална, тъй като чрез нея се предвижда внедряване на ноу-хау, както и работещи швейцарски методики, свързани със заплащането на екологичните услуги от горите. Предвижда се подпомагането и биопроизводството на храни. Програмата като цяло е свързана с опазване на околната среда и развитието на селските райони и нейната основна цел е повишаване доходите на населението в тези територии.  

Второто проектно предложение е свързано с провеждането на национална горска инвентаризация в България, посочи зам.-министър Костов. Швейцария е водеща страна в света и в Европа в провеждането на национална горска инвентаризация в страни от планински тип. Той обясни, че условията в двете страни са идентични и това е една от основните причини ние да искаме да приложим швейцарския опит у нас. Извършването на този тип инвентаризация ще ни даде възможност да се актуализират данните за горските територии. Зам.-министър Костов посочи, че чрез нея страната ни ще може да участва в пазара на въглеродни емисии. Освен това чрез осъществяването на националната горска инвентаризация обществеността ще се запознае и с многобройните екологични функции на горите - почвообразуване и почвозащитна, вододайна и водоохранна, рекреационна и др.

Третото проектно предложение с свързано с обучение на служители и собственици на горите относно иновациите и добрите практики в екологосъобразното ползване на ресурси от горските територии и изграждане на инфраструктурата в горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.