1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Според министър Караджова законът свързан с ГМО, не е заплаха за околната среда

Според министър Караджова законът свързан с ГМО, не е заплаха за околната среда

Снимка:

На територията на ЕС за селскостопански цели е разрешена царевицата МОN 810

Изключително важен е информираният избор на потребителите по отношение на храните. Всеки продукт, който съдържа генетично модифицирани съставки, трябва да бъде етикетиран. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде Агенция „Фокус”. Тя каза още, че стои въпросът за по-честия и по-добър контрол.

Законът, който приемаме и въвежда европейските процедури, не заплашва нито околната среда, нито здравето на хората, уточни тя. В момента на територията на ЕС е разрешено използването на няколко вида царевица, соя, рапица, захарна тръстика. На територията на ЕС за селскостопански цели е разрешена царевицата МОN 810 и между другото тя не е забранена от предишното правителство, каза министърът.  Караджова заяви че ще разговаря с колегите си министри – на земеделието и здравеопазването - "за да сме много внимателни в прилагането на тези закони".

Министър Божидар Нанев е разпоредил да се изгради публичен регистър, който е трябвало да се изгради от 2006-та година до момента, в който да се публикуват всички разрешени на европейския пазар и у нас ГМО култури, както за ползвани в храни, така и във фуражи. На въпрос дали й е известно, че вече има замърсена зона с ГМО край Доброславци, Караджова каза, че ще бъде направена проверка. Никой не е искал разрешение до момента за полеви опити, свързани с ГМО. Разстоянията, които се предлагат в закона, са достатъчни за предпазване на околната среда.

Повече за ГМО можете да прочетете тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.