1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Строгият рeжим по отношение на ГМО пречи на европейските животновъди

Строгият рeжим по отношение на ГМО пречи на европейските животновъди

През 2009 г. са били отказани 200 хиляди тона фураж

Строгите правила, които спират вноса на неразрешени ГМ култури и продукти обаче създават редица проблеми на животновъдната индустрия, твърдят фермери. Проблемът е в това, че доставките от фураж за прасета и птици се връщат дори при наличие на съвсем малко количество неразрешено ГМ вещество пише dnevnik.bg.

Европейският закон не позволява вноса на фураж и храни, заразени с ГМ вещества, той проявява т.нар "нулев толеранс". Дори наличието на няколко ГМ семена би означавало връщане на цялата пратка. Според животновъдите съществуващите законите не работят, защото ГМ вещества са навсякъде заради световната верига за доставки.

"Въпреки че разбираме тревогите на потребителите в Европа, не сме съгласни с този "нулев толеранс", защото той всъщност блокира търговията", казва Пека Песонен, генерален секретар на "Copa-Cogeca", коалиция от групи, представляваща общо 15 млн. европейски фермери. Според него фермерите на свинско и пилешко месо ще се окажат принудени да прекратят дейността си, освен ако в Европа не се приемат по-прагматични мерки като например определяне на реалистична граница от 0,5%, под която да е позволен вноса на замърсени ГМ култури например. Такъв "толеранс" съществува за други замърсители, включително пестициди и тежки метали. Защо подобно изключение да не съществува и за ГМ вещества, повечето от които за разрешени за консумация навсякъде по света?

През 2009 г. са били отказани 200 хиляди тона фураж, предимно соя и царевица точно защото са открити малки количества ГМ царевица. Европейските власти откриват и следи от ГМ лен, в резултат на което се връщат повече от 100 пратки. Върнатият лен е само малка част от общо 32 млн. тона внасяни всяка година, но води до забавяне на доставките, по-високи цени и нежелание на производителите да поемат риска от изпращането на други партиди.

Цените ще се покачват допълнително през годината заради продължителната суша в Южна Америка и увеличеното търсене от страна на Китай, който приема примеси в пратките. Очаква се броят на видовете ГМ култури да се повиши. До този момент се отглеждат 30 такива култури по света, но се очаква броят им да се увеличи четирикратно до 2015г., което би означавало дори по-щателни проверки от европейска страна.

Ситуацията се усложнява допълнително и от факта, че ЕК ще бъде подменена през февруари. Говорителят на здравната комисия, която въведе политиката на "нулевия толеранс", за да отговори на обществените настроения, съобщи, че вече са започнали "интензивни консултации" по отношение на вноса на храни за животни. "Веднага след като се сформира новата комисия, тя ще трябва да вземе решение по този въпрос", казва още говорителя на комисията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.