1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Светлана Боянова: Биологичното производство трябва да върви напред

Светлана Боянова: Биологичното производство трябва да върви напред

През 2011 г. са направени най-много промени по прилагането на мярка 214 „Агроекологични плащания”

Биологичното земеделие категорично има бъдеще. Биологичното производство трябва да върви напред, има достатъчно стимули, за да се случи това. Нека хората просто да дойдат, да се информират и ще останат доволни. Това каза в интервю за агенция „Фокус” заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

През 2011 г. най-много промени са направени по прилагането на мярка 214 „Агроекологични плащания”. „Отпаднаха някои документи, които се изискваха за биологичните производители – регистрации, санитарни паспорти и т. н. Уеднаквихме ги като терминология – какво се иска и какво не. Имаше промени и относно санкциите – в зависимост от прекратения агроекологичен ангажимент, колко да е санкцията. Много важна промяна и новост беше, че могат да се подпомагат по необлагодетелстваните и над 100 хектара, новост е мярка 213.

В агроекологичната мярка 214 по-скоро промените бяха свързани с отпадане на документи и с това, че увеличихме нивата на компенсаторните плащания. В тези две насоки бяха промените и хората явно ги познават, след като има все повече заявители по тази мярка. Това се вижда и се усеща, но от гледна точка на държавата като управляващ орган това не е достатъчно”, каза зам.-министър Боянова.

„Основният проблем е, че нямаме достатъчно бенефициенти и причината не е в административните процедури. Една част може да се дължат на грешки, на пропуски, на недостатъци в процедурите, но те се изчистват и плащанията потвърждават, че на голяма част от бенефициентите по 214 мярка проблемите се решават и намират резултат. Лошото е, че ние намираме резултат само за тези хиляда и няколко души, които подават заявления, а те никак не са достатъчни”, каза Светлана Боянова.

„Сега очакваме от Европейската комисия отговор по наше запитване дали в агроекологията на стопанин, който е кандидатствал по две направления – едното му е без проблеми, другото обаче има някакви проблеми – ние можем да платим само това направление, което е чисто. Тук имаше различни тълкувания, тъй като и регламентът позволява едно тълкуване и неяснота. Затова ние се обърнахме към комисията с конкретни въпроси, на които очаквам в най-скоро време отговор. И този въпрос също ще бъде решен и ще бъде стимул за всички останали, които дойдат да кандидатстват”, каза зам.-министърът.

Работата ни трябва да бъде най-вече разяснителна и то не само на биологичното производство като опция. Това са доброволни мерки, което предполага, че един човек, като се захване да се занимава с биологично производство, трябва да си намери пазар, да продава на по-висока цена своята продукция. Сега пазарът се е свил поради кризата и не всеки е готов, колкото и да иска да си купи такъв продукт. Нещата са свързани – има и икономическа логика, затова ние няма как насила да стимулираме да дойдат повече кандидати като биологични производители, макар че всички са добре дошли. Затова и аз не наблягам толкова на биологичното производство, а наблягам като цяло на мярка „Агроекологични плащания”.

Нека да обърнат всички поглед към нея, да я разучат добре, да ни питат, да обясним и да направят преценка за себе си дали биха могли да се възползват, защото там плащанията са много по-високи, отколкото да речем по схемата за единно плащане на площ. Ползите са очевидни – и за хората, и за околната среда, така че нека да се възползваме от тази мярка в по-голяма степен”, каза Светлана Боянова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.