1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Как две полупазарни стопанства от Североизточна България инвестират в трайни насаждения и в овцевъдство

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Как две полупазарни стопанства от Североизточна България инвестират в трайни насаждения и в овцевъдство

И още: кои най-нови продукти представиха скандинавски компании преди предстоящото изложение Агритехника

Какво ядем? Здравословно и безопасно ли е? Замисляли ли сте се, когато купувате продукти от магазина, четете ли внимателно етикетите? Днес все повече купувачи имат потребителска култура и не се хвърлят на сляпо да купуват каквото им падне само заради опаковката. Все повече стават и онези, които търсят наистина безопасните и качествени продукти – а в това отношение най-високото ниво, „хай левъла“ безспорно са биохраните. Разбира се, според мнозина биопроизводители, техният „таргет“, както е модерно сега да се нарича целевата група клиенти, се намира основно в големите градове – най-вече София, Пловдив, Варна… И няма как да не е така, особено като се има предвид, че точно в тези градове редовно се организират изложения на биопродуктите. Ако обаче сте от някое отдалечено кътче на страната и нямате възможност да ги посещавате, хубаво е, че все пак съществува чудото, наречено телевизия – така и сега, заедно с нас, ще можете да направите виртуална разходка из фоайетата на НДК, където миналата седмица бяха разположени щандовете на второто изложение Био & Еко Експо. Няма да ви обясняваме що е това биопродукт и има ли той почва у нас – това няма как вече да не го знаете. Така че, ще караме направо по темата. Как българската биопродукция да стане по-евтина и достъпна за повече хора и как да се затвърди доверието между биопроизводителите и потребителите – разговаряме с председателя на сдружение „Агролинк“ Светла Николова.

След биоизложнието в столицата ще ви отведем при земеделските стопани – тези, които произвеждат храната. Тази седмица гостуваме в Североизточна България, за да ви покажем как две полупазарни стопанства – едното за трайни насаждения, а другото – овцевъдно, ще станат пазарноориентирани с помощта на средства по мярка 141 от ПРСР.

Да сте конкурентоспособни обаче, както ви е добре известно, много важно условие е да сте в крак с техническите новости. Вече малцина биха се изненадали, ако видят фермер с преносим компютър. А и все по-малко стават земеделските стопани, които се чудят за какво служи това чудо на техниката. Високотехнологичните компании пък в стремежа си да отговорят на изискванията на всички свои клиенти, вече създадоха „мислещи машини“, подходящи за… полевите условия, при които работят фермерите. У нас вече са познати преносимите компютри Номад и Джуна, с които всеки земеделски производител може да очертае своите парцели, без да допуска грешки или да застъпва площите със своите колеги. Но с АГРОФОРУМ тази седмица ще ви покажем последната иновация в тази област – най-новият компютър, чиято официална премиера беше на есенния панаир в Добрич.

Не само очертаването на площите обаче е изпитание за занимаващите се със земеделие. Производителите на пролетници също се изправят на нокти – и то всяка година. За разлика от миналата, тази може да се окаже, че не е толкова добра за царевицата заради продължителните засушавания. Но не всички, засели влаголюбивата култура, ще се вайкат. Онези от тях, избрали френска селекция, със сигурност ще потриват доволно ръце. Ако и вие сте сред притеснените стопани, гледайте тази седмица АГРОФОРУМ, за да разберете кои са тези хибриди и да спите спокойно следващата година.

И отново на вълна техника. Подготвили сме ви репортаж, в който ще ви покажем кои трактори не замърсяват околната среда и заедно с това ви спестяват средства за гориво и поддръжка. Ще видите и ремаркета, с които директно можете да измервате количеството на прибраната от полето реколта.

И накрая – поредното видео в предаването е посветено пак… на техниката. Но този път – в аванс. За да не чакате тазгодишното издание на най-значимото световно изложение „Агритехника“ в Хановер от 15-ти до 19-ти ноември, четирите най-големи скандинавски производители направиха предпремиера на най-новите си продукти на агрошоу в Германия. Гледайте, за да научите какво ново ще предложат те.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.