1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Премиера на американска сеялка се състоя край Пловдив

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Премиера на американска сеялка се състоя край Пловдив

И още: Какви промени предстоят в ПРСР с десетото й изменение

Отлични посеви със зимна маслодайна рапица, приложена добра агротехника и надежда за високи добиви – това засне нашата камера в землищата на две села в Северна България. Кои френски хибриди със сигурност ще донесат печалба на фермерите тази година – ще видите само тази седмица в АГРОФОРУМ.

Премиера на най-новата американска сеялка за пролетни култури се състоя край Пловдив. Заедно с нея бяха показани машини за почвообработка и растителна защита, както и най-новите модели трактори. С една дума – ще ви покажем как с тяхна помощ може да приключите успешно пролетната кампания.

Биопроизводството е предизвикателство за предприемчивите. А затварянето на цикъла е верният път, който са поели Ивелина и Светослав Коеви. Те отглеждат по биологичен начин 80 дка арония и сливи. Ще ви разкажем как благодарение на непоколебима амбиция и много труд успяват да произведат уникални биологични продукти – сок от арония и сладко от арония и сливи.

В землището на гр. Карнобат на поле на Института по земеделие се събраха фермери от Южна България, за да видят най-успешните технологии за пролетната кампания. Акцент беше поставен на прикачната сеялка Tempo F, която може да бъде 6 и 8-редова, с междуредово разстояние 70 или 75 см. Tempo F работят изцяло с автономно електрическо задвижване. Впечатляващото е, че могат да извършват прецизна сеитба дори и при скорост от 20 км/ч.

Още през тазгодишната кампания по подаване на заявленията за директни плащания земеделските стопани можеха да се възползват от някои облекчения, свързани с мерки 213 и 214 на ПРСР. Те са предвидени в десетото изменение на ПРСР, като целта е по-добро усвояване на евросредствата.

Готови ли сме за прилагане на новата ОСП. Ще бъде ли тя по-справедлива, по-зелена и по-опростена? Този въпрос за пореден път беше обсъден от представители на МЗХ, Европарламента и неправителствени организации в сектора.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство"АГРОФОРУМ" за периода 11.05.-18.05.2013 г.

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.