1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Тунис произвежда първокласни органични масла

Тунис произвежда първокласни органични масла

През 2009 г. в Тунис е произведен 25 000 т органичен зехтин

Тунис е възприеман преди всичко като доставчик на фурми, но в действителност в тази северноафриканска страна се произвежда широка гама от органични зехтини. Маслиновите насаждения възлизат на повече от 40% от биологично-обработваната земя. С различни мерки и програми, целта на правителството на Тунис е да разшири отглеждането и да стимулира износа.

След Испания, Италия и Гърция, Тунис, е четвърта  в света по производство на органичен зехтин (25 000 т през 2009 г.). 56 милиона маслинови дървета заемат 1,6 милиона хектара, което означава, че на всеки тунизийски гражданин се падат по 6 маслинови дървета. Около две трети от общото годишно производство, възлизащо на 200 000 тона, се изнася. Много литри масло се доставят в насипно състояние до други средиземноморски страни, където се смесва,  бутилира и продава като, например, италиански студено-пресован зехтин.

Тунизийското правителство възнамерява да промени това незадоволително положение на нещата: маслиново масло от първо качество ще бъде изнасяно в бутилки, носещи търговската марка на производителя на Тунис, за да се увеличи добавената стойност. Биологичният зехтин е основна част от програмата за подпомагане. Въпреки че тунизийски органичен зехтин се среща например във Франция, Япония или САЩ, то почти не е проникнал на немския пазар. Тунизийски зехтин се продава в търговията с необработени продукти само от Naturata и Bioplanète, но това предстои да се промени. Не само специализираната търговия представлява интерес и тунизийските фирми са готови да продават чрез всички канали за продажба:  деликатеси, специализирани магазини за сурова храна, конвенционалната търговия, гастрономия.

Тунис в момента има около 285 хиляди хектара биологично-сертифицирана земя. Според плановете на правителството, насоченаta подкрепа би трябвало да повдигне тази цифра до 500 хиляди хектара до 2014 г.. в които маслините да имат основен дял. Вече над 40% от органичните земи са засадени с маслинови дървета. 100 000 дървета са органично-сертифицирани от съответните организации, като BCS, Ecocert, ICEA или Lacon, и около 115 000 хектара маслинови насаждения (през 2008), вече не се третират с химически торове и пестициди. Според фирмата Packtec, която движи кампанията за тунизийско маслиново масло, през 2009 г. са произведени 25 хиляди тона органичен зехтин, от които 10 хиляди тона са били изнесени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.