1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Учени настояват изследванията на ГМО да не спират

Учени настояват изследванията на ГМО да не спират

Снимка:

През 2005 г. са били забранени всички научни опити с ГМО

Българските научни институти трябва да могат да изследват генетично модифицирани организми в контролирани условия, каза днес в Шумен председателят на Селскостопанската академия Светла Бъчварова, предаде БТА.

"За научни изследвания не трябва да се поставят пречки, защото без научни експерименти ние изоставаме от това, което се случва в света и даже не можем да оценим реалния ефект от ГМО", заяви Бъчварова. Тя счита, че ако научната работа бъде ограничена, няма да може да се провери дали определените в закона отстояния от други култури са достатъчни. Заради невъзможността да се правят изследвания в страната български учени са привлечени в международни проекти в различни европейски страни и там извършват своите опити.

През 2005 г. са били забранени всички научни опити с ГМО, оттогава има само едно разрешение за създаване на сорт памук, но не са правени опити за изследване върху околната среда, допълни Бъчварова. Според нея предложеният петгодишен мораториум върху ГМО е само временно решение, а основният въпрос е да се регламентира строг контрол върху научните експерименти и работата с генно модифицирани продукти.

Не съществува проблем в съвместното съжителство между биопродукти и генетично модифицирани култури, заяви по-рано пред журналисти проф. Райчо Димков, председател на консултативната комисия за ГМО в министерството на околната среда. Няма научно доказателство, че има вреда от ГМО върху биологичната продукция, допълни той. По думите му досега на практика законът е бил неработещ, въпреки че съществува от няколко години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.