1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Учени от Канада откриха начин за получаване на евтин инсулин от ГМО

Учени от Канада откриха начин за получаване на евтин инсулин от ГМО

Те са инжектирали човешкия ген за производство на инсулин в семената на маслодайното растение шафранка

Учени от университета в Калгари в Канада  са открили нов метод за производство на инсулин, който се очаква да намали драстично цената на животоспасяващия хормон информира ekipnews.com. Те са създали новата технология, като са използвали противоречивите генномодифицираните култури. Учените са инжектирали човешкия ген за производство на инсулин в семената на маслодайното растение шафранка, което се превръща в производител на хормона. Д-р Морли Холънбър от Факултета по медицина, който също участва в изследването, казва, че "инсулинът, добиван от шафранка, функционира по идентичен начин в човешкото тяло и е химически идентичен с инсулина, който произвежда панкреасът."

Растенията са засадени пробно в Чили, САЩ и Канада през нетипичен сезон, за да се намали опасността от нейното кръстосване с други растения. Следващата година започват експериментите с канадски пациенти, които ще докажат ефикасността на откритието в реални условия.

Шафранката е силно разклонено тревисто едногодишно растение, подобно на магарешки трън, обикновено с много дълги остри бодили на листата. В миналото шафранката е отглеждана заради цветовете си, използвани за оцветяване и овкусяване на храни и за производство на червени и жълти багрила, особено преди да се появят по-евтините анилинови багрила, както и в лекарства. Шафранковото масло е безвкусно и безцветно и хранително е близко до слънчогледовото масло. Използва се главно за готвене, в салати и за производство на маргарин. Може да се приема и като хранителна добавка. През последните 50-ина години растението се отглежда главно заради растителното масло, което се получава от семената му. Той е една от най-старите култури, отглеждани от човека, но в наши дни е от второстепенно значение с годишно стопанско производство от около 600 000 т в повече от 60 страни по целия свят. Водещи производители са Индия, САЩ и Мексико, а Етиопия, Казахстан, Китай, Аржентина и Австралия произвеждат по-голямата част от остатъка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.