1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. В АГРОФОРУМ ще видите как биопроизводителят Виктор Даковски подпомага бизнеса си със средства по мярка 214

В АГРОФОРУМ ще видите как биопроизводителят Виктор Даковски подпомага бизнеса си със средства по мярка 214

И още: каква е успешната стратегия за оцеляването на фермите за щрауси

Предаването стартира с ексклузивен репортаж от дългоочакваното изложение „БАТА АГРО 2011” в Стара Загора. След като в поредица от предавания ви информирахме за новостите, които очакват участници и гости, сега е време да видите и как стартира второто издание на експото. Така, ако не сте имали възможност да присъствате, чрез АГРОФОРУМ ще ви направим съпричастни към знаковото за агробизнеса събитие.

В АГРОФОРУМ тази седмица ще видите и още една тема с продължение – актуалната мярка 214 от Програмата за развитие на селските райони. Както повечето от вас знаят, тя подпомага агроекологичните дейности: биологично земеделие, поддържане на ландшафта с направление традиционно отглеждане на овощни култури, опазване на почвите и водите, традиционно животновъдство. В миналото ни предаване ви дадохме насоки върху какво да обърнете внимание, ако кандидатствате по тази мярка. Сега пък с вас ще сподели опита си един биопроизводител, който отглежда орехи и лешници в плевенското село Рибен. Защо е решил да се насочи точно към това производство и как трета година се справя успешно с предизвикателствата на биологичното земеделие – чуйте разказа му от първа ръка.

Темата за биологичното производство е интересна и важна не само за земеделските стопани, но и за всеки потребител – едва ли има човек, който да не се интересува с какво се храни. И докато допреди няколко години мнозина не знаеха какви са плюсовете на биохраните, днес малцина все още не са запознати с това. Затова за всеки от вас със сигурност ще е интересно да научите как семейство Класанови са създали свой биорай в центъра на София, където предлагат билогични продукти и храни и където отскоро са отворили фурна за биологични печива.

Ако пък си падате по нетрадиционните храни, ще ви е интересно да научите повече за щраусите като алтернатива на добре познатите у нас пернати. Опита си в отглеждането им ще сподели с вас Елмира Димитрова, която вече шеста година развъжда огромните „пилета“. Тя ще ви разкаже каква е успешната й стратегия за оцеляване на фермата, въпреки че не може да получи подпомагане с европейски субсидии.

И за да сме както винаги полезни не само с интересна информация, но и с практични насоки, в новото издание на АГРОФОРУМ ще ви „открехнем“ как да постигнете максимална прецизност в засяването на пролетните култури. Не е нужно да уточняваме колко важно е това, за да увеличите добивите, а оттам и – печалбата. Днес земеделието не е това, което беше някога – сега то става все повече високотехнологично и системите за управление на земеделските машини са вече неразделна част от всяко модерно стопанство. За опита си в това отношение ще разкаже арендаторът Цветан Миков от Плевен.

Видео анонс на предаването вижте ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"  може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.