1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. В Брюксел започна "Зелена седмица" 2010

В Брюксел започна "Зелена седмица" 2010

Тази година събитието съвпада с международната година на биологичното разнообразие

Вчера (01.06.2010 година) в Брюксел се откри най-голямата годишна конференция за околна среда в Европа – "Зелена седмица", съобщи пресслужбата на Европейската комисия, цитирана от dnevnik.bg.

Тази година "Зелена седмица" съвпада с международната година на биологичното разнообразие и в рамките на 30 сесии ще бъдат предложени евентуални решения за обезпокоителните темпове, с които то намалява. В конференцията ще се включат над 3000 участници от институциите на ЕС, бизнеса и промишлеността, неправителствени организации, обществени органи, научната и академичната общности.

Събитието беше открито от еврокомисаря по околната среда Янез Поточник. Той заяви по-рано, че се надява конференцията да помогне за повишаване осведомеността на гражданите относно намаляването на биологичното разнообразие и да даде възможност на участниците "да разпространят посланието за необходимостта от радикална промяна" в подхода към него.

Конференцията ще се занимае с въпроси като настоящото състояние на биологичното разнообразие и природата, политиките на ЕС в тази област след 2010 г., функционирането на "Натура 2000" и нарастващия натиск върху екосистемите. Очаква се да бъдат разсиквани още икономическите измерения, въздействието на намаляващото биологично разнообразие върху човешкото здраве, както и биологичното разнообразие в океаните.
 
По време на "Зелената седмица" 2010 г. ще бъде дадено начолото на множество нови инициативи. Една от тях е информационната система за биологично разнообразие на Европа (Biodiversity Information System for Europe (BISE), която представлява нова интернет страница с обобщаваща информация за биологичното разнообряазие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.