1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. В Индия забраниха отглеждането на генно-модифицирани патладжани

В Индия забраниха отглеждането на генно-модифицирани патладжани

Засега е разрешено отглеждането единствено на генно-модифициран памук

Индийските власти не разрешиха отглеждането на генно модифициран патладжан въпреки твърденията на защитниците му, че той ще носи на фермерите поне 330 млн. долара годишно пише dnevnik.bg. Страната е втора след Китай по производство на патладжани.

Министърът на околната среда Джайрам Рамеш обяви, че налага мораториум на отглеждането на първия за страната ГМО зеленчук, допълнен с ген срещу болестите, които редовно унищожават реколтата в Индия. По думите му сред учените все още няма единодушие по въпроса, а забраната ще продължи толкова дълго, "колкото е необходимо за изграждане на обществено доверие".

Регулаторните органи одобриха сорта "Бт Бринджал" през октомври, но впоследствие срещу него се надигна буря от протести, посочва АФП. Привърженците на културата твърдят, че тя ще увеличи добивите с 50%, ще намали употребата на пестициди и ще помогне за изхранването на мнозина от над 1 млрд. души население. Половината индийци са пряко зависими от земеделие, но то е изключително неефективно и стотици милиони хора продължават да мизерстват, обяснява "Ройтерс".

ГМО патладжанът е разработен от индийската компания "Махико" и американската "Монсанто". В Индия от 2002 г. се отглежда ГМО памук, което нареди страната след Китай и по добив и износ на памук, с което се занимават 5 млн. фермери.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.