1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Варненските производители дават гаранции, че в продуктите им няма ГМО

Варненските производители дават гаранции, че в продуктите им няма ГМО

При хлебните и сладкарски изделия е възможно ГМО да има в някои от използваните подобрители

„Подписахме декларация, с която всеки един от нас гарантира, че суровините, които са вложени в крайния продукт, са освободени от генно модифицирани организми (ГМО)”, съобщи председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев предаде радио „Фокус” . Той поясни, че това се доказва чрез документи, които производителите във Варна и региона изискват от доставчиците на всяка една суровина за продуктите на хлебопроизводството, ситничарството и сладкарството. Бонев допълни, че документът е подписан от всички 20 присъстващи на провелото се вчера общо събрание представители на фирми, членуващи в съюза. Той добави, че има уверение и от страна на останалите 16 членове на организацията, че ще се подпишат декларацията.

Всеки един от членовете на регионалната браншова организация е готов да декларира, че в суровините, които ползва за крайните си продукти липсват ГМО. Той каза още, че досега всяка суровина и всеки продукт са били съпроводени със съответния документ според изискванията на Закона за храните и ХАСЕП системите, като новото е, че производителите вече искат от доставчиците си суровините да бъдат съпроводени от специален документ, който да упоменава наличието или липсата на ГМО в състава им.

Бонев твърди,  че употребата на ГМО е нещо ново не само за бранша, но и за България като цяло. Той добави, че предвид сравнително ограничения за момента ресурс на страната за оказване на контрол по отношение на ГМО, единственият начин, по който да се гарантира, че в продуктите на хлебното и сладкарско производство във Варненско няма ГМО, са инициираната декларация и документите, които производителите изискват от доставчиците си. Бонев уточни, че при хлебните и сладкарски изделия е възможно ГМО да има в някои от използваните подобрители. „Не мога да коментирам каква е вредата или ползата от това, но засега ние се обединяваме около мнението, че не желаем да използваме ГМО в нашите крайни продукти и затова сме предприели това действие”, беше категоричен той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.