1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Въвеждат нов знак върху етикетите на биологичните храни

Въвеждат нов знак върху етикетите на биологичните храни

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов представи новите изисквания при етикетирането по време на посещение в столичен хипермаркет

От 1 юли влязоха в сила новите европейски стандарти към производителите на биохрани. Те са длъжни да поставят новото европейско лого върху етикетите на стоките с биологичен произход. То се нарича „Европейско листо” и изобразява звездите, символизиращи Евросъюза, във формата на листо на зелен фон. Логото съдържа две послания – природата и Европа. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на посещение на биощанда на столичен хипермаркет.

На нашия пазар все още има продукти, обозначени като „био” или „органик”, без наистина да са биологично произведени, коментира още министърът. В момента има опити за изписване на подвеждаща информация върху етикетите на храните, заяви министър Найденов. На етикетите пише „от екологичен район” например. Такъв надпис не дава точна дефиниция какво означава екологично чисто. Въвеждането на новия знак, унифициран за целия ЕС, ще даде гаранция на потребителите, че наистина купуват биологични продукти. Министър Найденов препоръча на производителите да не чакат края на двугодишния гратисен период за въвеждането на стандарта, а да въведат новия знак възможно най-скоро. Това би довело до повишаване на потребителското доверие и увеличаване на продажбите, допълни земеделският министър.

Биологичната храна изключва използването на синтетични торове, пестициди, антибиотици, хормони, регулатори на растежа. Не е разрешена и употребата на хранителни добавки (консерванти, оцветители, изкуствени подсладители) и помощни вещества при преработката. Не е позволено също използването на генетично модифицирани организми. Освен задължителното европейско листо, производителите могат да поставят по желание върху етикетите национални или регионални знаци. Поставянето на европейския знак обаче е задължително. Знакът е еднакъв и задължителен за всички страни от ЕС и позволява на купувачите да се ориентират в разнообразието от стоки, които търговците им предлагат. Този знак гарантира, че потребителят купува биопродукти. 

Кой контролира съдържанието на биохраните, върху които е поставен европейският знак? Какви са другите нови моменти при етикирането на биохраните? Купува ли потребителят биопродукти и какво е съотношението между цената на обикновените и на биохраните? Отговорите на тези въпроси – гледайте следващата седмица в предаването Агрофорум.

Програмата вижте ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.