1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. WWOOF Bulgaria стартира система за членство на биоферми

WWOOF Bulgaria стартира система за членство на биоферми

Една от целите е популяризирането на движението и използването на доброволчески труд от все повече български биоферми

 

Първоначално наречено Трудови уикенди в биоферми, сдружението WWOOF се появява през есента на 1971 г. в Англия, когато една лондонска секретарка, Сю Копард, осъзнава нуждата от достъп до природата за хора като нея, които иначе нямат тези средства или възможности, и които са запалени по биодвижението.  Идеята й започва с един пробен трудов уикенд за 4-ма души, организиран от нея  в биодинамичната ферма на Емерсън Колидж в Съсекс. Уикендът пожънал голям успех и движението бързо набрало инерция. Скоро много други биофермери и дребни стопани изявили желание да приемат хора, готови да работят на този принцип. Напливът на желаещи да излязат и се трудят сред природата се оказал много голям. Домакините и доброволците създавали нови приятелства и изпитвали удоволствие от общата работа и споделянето на опит. Постепенно движението става международно и помага на хората да споделят опита си в природосъобразния начин на живот.

WWOOF Bulgaria е част от тази голяма мрежа, имаща за цел да подпомогне съществуването на биофермите в България. В него могат да членуват малки или големи ферми и екопроекти, в които не се използват химични торове или пестициди. Една от главните цели на  WWOOF Bulgaria е да поддържа биофермерството чрез свързване на фермите с млади енергични доброволци, които имат искрен интерес към биоземеделието и биохраните. Доброволците могат да се включат към мрежата и да се свържат с фермите директно, да ги попитат кога и за колко време биха имали нужда от помощ, колко дена на седмица и колко часа на ден. Максималният брой работни часове, които фермерът може да поиска от доброволеца, е 36 часа на седмица. В замяна на доброволческия труд, домакините трябва да осигурят на доброволеца безплатно преспиване и храна три пъти на ден.

Нощувката може да е в по-луксозна обстановка, но може и да е в обикновени фермерски условия или дори в място за къмпинг или палатка. Това се различава от ферма до ферма, както и осигуряваната  храна. Но е важно всички тези подробности да са обсъдени с доброволеца още преди пристигането му, за да знаят и двете страни какво точно да очакват. Домакините получават помощ в работата, а доброволците научават неща за фермерството. Сдружението дава възможност и среда за общуване на млади хора, които иначе не биха имали шанса да се занимават с фермерство. Самите биоферми са чудесен начин за туристи, посещаващи България, да излязат от градовете и да видят селски райони, които иначе не биха посетили.  WWOOF Bulgaria улеснява екотуризма в биоферми и проекти за околната среда.

В мрежата на WWOOF Bulgaria има също така и биоферми, които просто предлагат нощувки на туристи. Не всички доброволци искат да работят по време на  целия си престой в България. В такива случаи фермите предлагат на доброволците нощувки на ниска цена (например 7-10 лева на нощ), а също така и храна от продуктите на фермата за 2-4 лева на хранене. Ако обаче фермата взима пари за това, не трябва да очаква от доброволците труд, тъй като в такъв случай те са просто гости на фермата. Всичко това трябва да бъде съгласувано преди пристигането на доброволеца. В сдружението има ферми от всички видове – такива, които осигуряват нощувка на доброволци на пълно работно време, други, които приемат доброволци на непълно работно време, и трети, които просто предлагат нощувки на туристи срещу заплащане.

Една от належащите задачи на WWOOF Bulgaria е популяризирането на движението и използването на доброволчески труд от все повече български биоферми. Членството в сдружението е безплатно и дава достъп на фермерите до базата-данни от доброволци.

В момента WWOOF Bulgaria стартира система за членство по пощата за традиционни български фермери, които не ползват интернет. Когато те се свържат с нас чрез писмо, ние ще ги посетим, ще им помогнем да напишат профил за представянето си, и ще споделим с тях своя опит в биофермерството. Отворени сме и за спонсорство от всякакъв вид, което би подпомогнало растежа на мрежата ни.

В момента мрежата на WWOOF Bulgaria включва 1250 доброволци от цял свят и около 40 биоферми и биопроекти, където доброволците могат да отидат. Около 200 от нашите доброволци са млади българи, а някои от доброволците чужденци говорят български. Сдружението има уебсайт, на който членовете могат да влизат         в контакт един с друг и доброволците могат да разгледат профилите и снимките на фермите. На сайта има и собствен биомагазин.

Ако имате въпроси или желаете да се присъедините към WWOOF Bulgaria, посетете нашия сайт www.wwoofbulgaria.org

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.