1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. За да стане един производител биологичен, трябва да мине три години на преход

За да стане един производител биологичен, трябва да мине три години на преход

В момента има 10 сертифициращи организации

За да стане един производител биологичен производител, трябва да мине три години на преход, през които се следи целият процес, през които производителят се отказва от всякакви химични препарати, спазват се принципите биологично земеделие в зависимост от вида сертификат, който решава да извади. Това каза пред Агенция „Фокус” Веселина Ралчева, биопроизводител и представител на Асоциация „Биопродукти”.

Тя обясни, че за да се отглежда биологична продукция, трябва да се направи сертифициране като биологичен производител, чрез самия процес за отглеждане и производство на биологична продукция. „Това става чрез лицензирани сертификационни органи в Европа, има такива и в България. Тези органи трябва да бъдат признати от Министерство на земеделието и храните, но трябва да бъдат признати и в Европа.

В момента има 10 сертифициращи организации, но основните сертификационни компании са три. Останалите са по-скоро клонове на известни сертифициращи органи в чужбина, които имат малък бой клиенти. Те следят целия процес на производство – освен редовните, правят се и изненадващи проверки. Дават се консултации. При сертификатите също има различни стандарти и след третата година се получава сертификат за биологичен производител, а преди това е стопанство в преход”, заяви още Ралчева и подчерта, че след това сертификатът трябва да се поддържа. Клиентите, които потребяват биологичната продукция, най-често правят собствени изследвания, за да се убедят, че в продукта няма остатъци от препарати или торове, каза още тя.

Повече информация по темата вижте в интервюто с Теменуга Димитрова – мениджър развитие на бизнеса, отдел „Селскостопански услуги” в „SGS България”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.