1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Земеделският министър в оставка Мирослав Найденов откри Международната селскостопанска изложба АГРА 2013

Земеделският министър в оставка Мирослав Найденов откри Международната селскостопанска изложба АГРА 2013

Снимка:

Българското животновъдство е акцент на тазгодишното издание

Международната селскостопанска изложба АГРА, която е най-авторитетният агрофорум на Балканите и Югоизточна Европа, тази година демонстрира как все повече технологии от различни сектори навлизат в земеделието и животновъдството, за да ги модернизират, предаде за АGRO.BG от Пловдив Диана Александрова.

Традиционните методи се допълват от най-нови разработки в различни научни и приложни области. А крайният резултат от този технологичен микс е предлагането на по-здравословни продукти на пазара и по-интензивно развитие на отрасъла. Тази година са представени 62 новости, което е със 77% повече в сравнение с миналата. От тях 17 са световни и 7 – европейски, и отбелязват рекорд за последните 3 издания. Най-модерното направление в бранша е специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство БИО АГРА. Тя стартира миналата година и веднага се утвърди като форум, събиращ водещи експерти и производители. Основната тема сега е маркетингът на продуктите.

Българското животновъдство е акцент на АГРА 2013. Инициативата за неговото по-широко презентиране е подета от Международен панаир Пловдив и е подкрепена от МЗХ. Целта е да се покажат най-добрите български породи, модерни технологии и оборудване за животновъдни ферми. Как българските фермери да се преборят с конкуренцията в ЕС е една от основните теми в съпътстващата програма и е свързана с промените в ОСП за периода 2014-2020 г.

В това издание на АГРА са се включили над 400 директни изложители от 20 държави. Общият брой на участниците се запазва на нивото от миналата година, когато е отбелязан 15% ръст, като директните изложители сега са с 3% повече.

АГРА 2013 беше открита от земеделския министър в оставка Мирослав Найденов. „Чест е да бъда сред вас. Това, което виждам е, че пространствата, по които се движим, са по-тесни, което означава, че има повече техника, че има повече изложители. Не знам кой ще има честта следващата година да открие това изложение, но ние със сигурност оставяме едно добро наследство и съм убеден, че изложителите следващата година ще бъдат още повече. Защото през 2014 година започва първият период от новата ОСП и българският сектор ще се възползва от тези средства. Те са около 2 милиарда и 400 милиона евро. Това е амбицията, която сме следвали години наред – амбицията за модерно и конкурентно земеделие, което ще ни открие нови пазари и ще ни върне старите. България договори около 15 млн. евро за следващия програмен период, от които 7,5 млн. – за земеделие. Затова разчитаме на точната преценка на президента при избора на служебно правителство и служебният премиер и екипът му да могат да продължат тези преговори и да се възползват от средствата", подчерта Мирослав Найденов.

Програмата на АГРА 2013 може да видите в прикачения файл...

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.