1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Значителен ръст на участниците в АГРА 2014 в Пловдив

Значителен ръст на участниците в АГРА 2014 в Пловдив

Снимка:

Изложението се провежда до 8 март

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков и зам.-министърът Явор Гечев откриха 23-ото поредно изложение Агра 2014 в Пловдив. На него се представят над 470 изложители от 22 държави. През тази година организаторите отчитат ръст на директните изложители – за българските фирми, които вземат участие, са 3 пъти повече спрямо миналата година, а за чуждестранните – 5 пъти повече. По предварителни данни се очакват над 30 хиляди посетители – предимно собственици на фирми, мениджъри и специалисти от страната и чужбина.

„Българското земеделие заема важно място в развитието на икономиката у нас. Затова министерството ще окаже подкрепа на земеделските производители и през настоящия програмен период. Земеделците трябва да се възползватат от европейските фондове за разработване на проекти, чрез които да си доразвият бизнеса“, коментира Греков. Заместник-министър Гечев пък заяви, че ПРСР върви добре и от ЕК почти няма забележки по разписването на програма. Той припомни, че се очаква през септември програмата да бъде готова.

Форумът демонстрира най-новите машини и технологии за по-ефективното производство, софтуерни решения за оптимизиране на дейността на производителите, инвентар за растениевъдството и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, финансови и консултантски услуги, постиженията на научните институти от Селскостопанската академия и др. Засилен е и интересът на чуждестранни организации към изложението.

На най-модерното направление в бранша е посветена специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство БиоАгра.

Ще се продължи и инициативата за по-широкото промотиране на българското животновъдство, която се предприе от Пловдивския панаир с цел показване на най-добрите български породи, модерни технологии и оборудване. Подкрепата за българските фермери е водеща тема в съпътстващата програма, за която са предвидени над 30 прояви по време на изложението.

По време на Агра ще бъдат представени научните постижения на институтите от системата на Селскостопанската академия. С това се цели по-добрата по-широкото съдействие между науката и бизнеса.

Първото международно специализирано изложение АпиБългария, обхващащо всички аспекти на пчеларството, също се провежда в дните на селскостопанското изложение в Пловдив. Целта на АпиБългария е да се превърне във форум за изява на всички участници пчелари, фирми и организации от бранша.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.