1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Знаем ли ползите на био храната?

Знаем ли ползите на био храната?

Проектът CAP Green Zone: Be Organic! има за цел насърчаване на устойчивото производство на биохрани в България и информирането на потребителите у нас за ползите от чистата храна

Национална кампания CAP Green Zone: Be Organic! ще представи Новата Обща селскостопанска политика на ЕС на разбираем език по време на Международното изложение АГРА в Пловдив. Можете да ни откриете в палата 6, щанд S11.

Основна цел на участието на АГРА ще бъде оценка степента на информираност сред целевите групи относно ползите от консумацията на органични храни, както и проучване на техните потребителски навици.  До момента в анкетата на проекта са участвали над 250 души, а след АГРА екипът ще публикува резултатите от проучването. Можете да попълните анкетата тук.

В рамките на международното изложение ще продължи популяризирането на Интерактивната карта на биопроизводителите в България, разработена в рамките на проекта CAP Green Zone: Be Organic! Картата показва местоположението на биологичните ферми и предоставя бърз и лесен достъп до добрите практики в производството, онлайн и физически магазини, където да откриете тяхната продукция. Биопроизводителите пък имат възможност да добавят своите стопанства на картата, предоставяйки максимално подробни данни за своето производство.

Екипът на Be Organic! ще направи демонстрация на приложението FarmCheck, което помага на потребителите да проверят произхода на над 75 хиляди хранителни продукта както от животински, така и от растителен произход.

FarmCheck дава възможност за повече прозрачност и информиран избор на потребителите при ежедневното им пазаруване. Всеки може лесно и бързо да провери произхода на избран хранителен продукт в 3 публични бази данни на Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните.

Посетителите на щанда ще могат да получат информационни материали за новата ОСП и да се запознаят с добри практики на земеделски производители от България.

Проектът CAP Green Zone: Be Organic! има за цел насърчаване на устойчивото производство на биохрани в България и информирането на потребителите у нас за ползите от чистата храна.

Кампанията залага редица информационни мерки, които ще се прилагат в рамките на 1 година и имат за цел да повишат знанията на заинтересованите страни относно плановете на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП 2023-2027) за разширяване на дела на устойчивото и органично производство на храни в контекста на запазване на природата и биоразнообразието.  Be Organic! също така ще информира гражданите и земеделските стопани относно Националния стратегически плано по ОСП, Зелената сделка, стратегията „От фермата до трапезата“, Стратегията за биологичното разнообразие и Плана за действие за биологичното производство.

Очакваме ви в Международен панаир Пловдив, Палата 6: щанд S11

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.