1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Адаптиране на винопроизводството към изменението на климата

Адаптиране на винопроизводството към изменението на климата

Изменението на климата оказва пряко въздействие върху селското стопанство и винарството. Но в германския регион Заале-Унщрут, който е най-северният европейски регион за производство на качествени вина, са намерили отговор на проблема

Винарският регион Заале-Унщрут се адаптира към изменението на климата

Регионът Заале-Унщрут е известен с качествените си вина. Пейзажът се състои предимно от разположени по склоновете лозя, стръмни тераси и сухи каменни стени. Мекият микроклимат на долината с продължително слънчево греене е идеален за винопроизводство. Изменението на климата обаче поражда сериозни предизвикателства. През последните години се наблюдават повече обилни валежи и периоди на продължителни засушавания. Очаква се в бъдеще екстремните климатични условия да станат нещо още по-обичайно, което повишава риска от ерозия и недостиг на вода в лозята.

Няколко местни представители на сектора извършват съвместни изследвания в лозето на абатството Pforta, за да разработят методи на лозарство, предпазващи от ерозия и водещи до увеличаване на биоразнообразието. Изследователите изпробват новаторски методи в областта на винарството, като щадящо ресурсите напояване и нови смеси от семена от местни диви растения за отглеждане между лозите. Контролът върху бурените и тревата в лозята се поддържа с помощта на овцете. Целта е да се определи какъв е ефектът от подобни мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.