1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Дружествата, оползотворяващи РДФ модифицирани горива, подкрепят мерките за контрол на вноса

Дружествата, оползотворяващи РДФ модифицирани горива, подкрепят мерките за контрол на вноса

Снимка:

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров представи мерките за засилване на контрола върху вноса на отпадъци пред ръководствата на четирите дружества у нас, които имат разрешителни за енергийно оползотворяване на РДФ модифицирани горива от отпадъци. На срещата присъстваха представители на циментовите заводи „Холсим“, „Девня цимент“ и „Златна Панега цимент“, както и на ТЕЦ-Сливен.

„За нас е важно да получим подкрепата на легалния бизнес, за да спрем нерегламентирания внос на отпадъци“, заяви министър Димитров. Той посочи, че има голяма обществената нетърпимост към нерегламентираното изгаряне на отпадъци и затова бизнесът, който спазва регламентите и изискванията, трябва да повиши вниманието си и да има по-добра информация и координация с МОСВ и контролните органи. За целта се създава оперативен център  за осъществяване на координация и съдействие на контролните органи по Регламент (ЕО)1013/2006 и проследяване на превозите от границата до съоръженията за оползотворяване. Сред набелязаните мерки е 100% физически контрол на граничните пунктове от Агенция „Митници“, органите на „Гранична полиция“. Предвижда се за  превозите, осъществявани по общите информационни изисквания на чл.18 от регламента,  лицата, уреждащи превози или внос на отпадъци, както и получателите, да бъдат задължени да уведомят съответната РИОСВ по местоназначение на отпадъците най-малко три работни дни преди актуалното начало на всеки превоз.

От предприятията подкрепиха набелязаните мерки. Те увериха, че ще подават регулярна информация и ще спазват новите изисквания. Министърът постави въпроса за приоритетно изгаряне на български РДФ. Дружествата посочиха, че увеличават количествата на използвания РДФ с произход от страната. От „Златна Панега цимент“ посочиха, че в момента 85% от оползотворявания от тях РДФ е с български произход. Циментовият завод в Бели извор на „Холсим“ също изгаря над 60% български РДФ. От „Девня цимент“ също увериха, че вносният РДФ е по-малко от 50% от капацитета на инсталацията. От ТЕЦ-Сливен посочиха, че в момента изгарят само софийски РДФ по договор със Столична община.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.