Германия издава "зелени" облигации

Oт финансовото министерство обявиха, че минималният им обем ще бъде 4 милиарда евро

11 милиарда евро се надява да получи Германия от така наречените екооблигации, които ще пусне през септември. Парите ще се ползват за инвестиции в проекти за опазването на околната среда.
 
Ще се подкрепят начинания в областта на транспорта и енергетиката, съобщиха в съвместно изявление министерствата на финансите и околната среда. Така Германия дава своя принос към опазването на климата и биологичното разнообразие, се казва в документа.
 
За първи път за тези "зелени" облигации се заговори преди два месеца, когато от финансовото министерство обявиха, че минималният им обем ще бъде 4 милиарда евро, а падежът ще е след 10 години. Ценните книжа се издават по същите условия като конвенционалните федерални облигации, а финансовите власти гарантират, че те по всяко време могат да се заменят с обикновените книжа. Първата емисия ще е в началото на септември, а към края на годината ще има втора.
 
Разликата спрямо другите облигации, е, че тук парите ще се ползват единствено за екологични и опазващи климата цели.
 
"Инвеститорите могат да бъдат сигурни, че там, където пише зелено, наистина става дума за зелени проекти", подчертават от финансовото министерство. Правителството е начертало пакет от мерки на стойност близо 13 милиарда евро, които ще се финансират поне отчасти със събраните от облигациите средства. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.